Vård av äldre

Hjälp med flyttstädning

Det kommer en tidpunkt i alla människors liv när de vardagliga bestyren blir en övermäktiga. Man är helt enkelt för trött och svag för att laga mat, diska, tvätta och liknande. Ett tag klarar man sig kanske med hemtjänst någon dag i veckan, men de allra flesta blir till slut tvungna att flytta till någon typ av äldreboende eller servicehem, där man kan få hjälp med vardagen. Åter andra har turen att kunna flytta hem till någon yngre släkting.

Från större till mindre

Att flytta en äldre människas hela bohag, som denne samlat på sig genom åren, till en liten servicelägenhet låter sig oftast inte göras, utan det brukar krävas en ordentlig rensning. Kanske väljer den gamla att låta barn och barnbarn ärva en stor del av bohaget redan innan flytten, eller så magasineras sakerna. I vilket fall som helst blir det en hel del planerande och bärande i samband med en flytt; nog för att få den mest vältränade person utmattad. Förhoppningsvis har man barn och barnbarn som kan hjälpa till med flytten, annars måste man anlita flytthjälp.

Glöm inte flyttstädningen!

Något som många glömmer bort, ibland nästan fram till flyttdagen, är att den gamla bostaden måste flyttstädas. En flyttstädning är ett stort projekt, en normalstor trea tar åtskilliga timmar att få helt rengjord, och för ett hus kan det ta mer än en dag om man inte är många som hjälps åt och städar. Återigen kan yngre släktingar förhoppningsvis hjälpa till, men de är också så klart behövda i den nya bostaden för att hjälpa den gamla tillrätta.

Inga större pengar

Många väljer att anlita en flyttfirma för att få hjälp med flyttstädningen. Sett ur ett större perspektiv är en flyttstädning relativt billig, med tanke på den tid man vinner och arbetsinsatsen som sparas in. I Stockholm ligger snittpriserna för en flyttstädning mellan 25:- och 35:- per kvm efter RUT-avdrag och inklusive moms, dvs för en trea på 75 kvm landar man på någonstans mellan 1875:- och 2625:-. För ett större hus blir kostnaden per kvm ofta lägre. Som synes inga större pengar, och med tanke på vilket arbete man slipper undan plus att städningen verkligen blir professionellt genomförd, är det en ganska självklar tjänst att köpa i samband med en flytt. Exempel på prislista.

Standardavtal för att undvika missförstånd

De flesta städfirmor håller sig till ett standardavtal för flyttstädning som är framtaget av Mäklarsamfundet. Detta avtal listar i punktform det som bör ingå i en normal flyttstädning. Vill ni ha hjälp utöver detta går det alltid att göra tillval. Fönsterputsning till exempel, ingår i vissa städfirmors utbud, men inte i andras. Gör alltid en noggrann koll på vad som ingår och inte så att ni vet vad ni kan förvänta er.

Jobbar tills alla är nöjda

Om huset eller lägenheten är såld och nya ägare är på väg in kommer de antagligen att ha synpunkter på städningen. Det fina med att anlita städhjälp är att ni då kan hänvisa dem till städfirman, som tar eventuella diskussioner och städar om, om de finner kritiken rimlig. Seriösa städfirmor lämnar inte att jobb innan alla är nöjda med resultatet. Samtidigt har man standardavtalet som man kan hänvisa till.

Att på ålderns höst tvingas rycka upp rötterna och bege sig till en ny främmande plats, kan vara en omskakande upplevelse. Det bästa är att göra det så enkelt och smidigt för sig som möjligt för sig och hyra in hjälp med flytt och flyttstädning.

11 Mar 2018