Vård av äldre

Kan äldre få tandimplantat?

1973 var 15% av Sveriges befolkning helt tandlös. I dag är den siffran nere under en procent. Tandvården i Sverige har under det senaste halvseklet tagit enorma kliv framåt, tack vare utbildning, forskning och opinionsbildande. Införandet av fluortandkräm på 50-talet har också haft en avgörande betydelse för tandhälsan i Sverige.

Äldre i Sverige idag har en betydligt bättre tandhälsa än förr i tiden. Det är mycket ovanligt att bli helt tandlös, något som nästan alltid drabbade äldre under mitten av förra århundradet. Däremot är det inte ovanligt att en eller annan tand lossnar, till följd av att man slarvat med munhygienen, eller genom en olycka. Då kan tandimplantat vara en bra lösning, eftersom det permanent ersätter den förlorade tanden och eliminerar behovet av löständer eller brygga.

Hälsan viktigare än åldern

För äldre är det extra viktigt att sköta sin tandhygien, eftersom man är mer mottaglig för bakterieangrepp och inflammationer. Dock behöver man aldrig oroa sig för att man är för gammal för tandimplantat. När det kommer till huruvida ett tandimplantat ska bli lyckat eller ej, handlar det framför allt om hur friskt käkben man har och hur villig man är att anstränga sig med sin munhygien.

Hos vissa äldre kan det saknas tillräcklig benvävnad för att kunna sätta ett implantat. Det går att transplantera och bygga upp benvävnad, och det finns även forskning som visar att det snart är möjligt att framställa benvävnad på syntetisk väg, men det kan ibland också vara så att det finns bättre alternativ än ett tandimplantat för vissa äldre. För tandläkaren handlar det om att tillsammans med patienten hitta den rätta lösningen. Är patienten ovillig att lägga ner det arbete som krävs för att sköta om tandimplantatet kommer det antagligen till slut att lossna. Då kan proteser eller en brygga var en bättre lösning.

Många äldre i Stockholm får tandimplantat

Bara här i Stockholm finns flera exempel på relativt unga människor som fått tandimplantat som senare lossnat, på grund av att man slarvat med munhygienen. Samtidigt finns många äldre som har tandimplantat och på egen hand eller med hjälp av hemtjänstpersonal har skött dem exemplariskt. Deras tandimplantat sitter som berget.

God munhygien det viktigaste

Allt kokar ner till hur troligt det är att patienten förmår sköta om sina implantat, och vilken hjälp han eller hon kan få att sköta sina tänder. När det gäller vård av äldre kan den ju fungera både bra och mindre bra, och det är viktigt att personal i äldreomsorgen är medvetna om riskerna med att sköta om ett tandimplantat dåligt. Ofta tar det lång tid innan man upptäcker en inflammation runt ett implantat, det smyger sig på och blir oftast inte kännbart förrän det är för sent.

Regelbundna tandläkarbesök för att undersöka statusen på implantatet och ta bort plack och ojämnheter där bakterierna lättar ekan få fäste är av stor vikt. En viktig uppgift för omsorgspersonalen blir då att motivera den äldre att komma iväg till tandläkaren.

 

22 Apr 2019