Vård av äldre

Viktigt för äldre att få komma till tandläkaren ofta

För något halvsekel sedan var äldres tandhälsa något som knappt uppmärksammades. De flesta hede redan i medelåldern tappat de flesta av sina tänder och gått över till löständer, eller proteser som vi säger idag. Med fluortandkrämens införande på 50-talet inleddes dock en förändring, och mot slutet av förra seklet hade svenskarnas tandhälsa förändrats till oigenkännlighet. Äldre människor hade numera faktiskt chansen att få behålla sina naturliga tänder livet ut.

Viktigt att upptäcka tandsjukdomar i tid

Idag ser det ännu bättre ut, och de som börjar bli gamla idag har haft goda förutsättningar för en god tandhälsa hela livet. Det som framför allt utgör grunden för en god tandhälsa är egenvården, att man regelbundet borstar tänderna två gånger dagligen med fluortandkräm Men att besöka en tandläkare regelbundet är också viktigt, för att kunna upptäcka tidiga tecken på kariesangrepp och för att slippa bort tandsten, som kan ge upphov till bakterieansamlingar. För en yngre person kan ett besök vart eller vartannat år räcka bra, men för äldre kan det faktiskt krävas besök två gånger om året.

Dubbelt tandvårdsstöd för äldre

Eftersom äldre har större behov av regelbunden tandläkarkontakt har de dubbelt allmänt tandvårdsstöd. 600 kronor om året kan en person över 65 år kvittera ut. Skulle en behandling behövas finns också ett högkostnadsskydd, som dock inte inträder förrän efter 3000  kronor. Trots tandvårdsstödet uppger många pensionärer i undersökningar att de drar sig för att gå till tandläkaren på grund av att de inte har råd. De är rädda att tandläkaren ska upptäcka något fel med tänderna som för dem skulle innebära kostnader de inte har råd med. Många menar därför att tandvården borde vara gratis för äldre människor.

Jobbar du inom äldrevården och har hand om äldre människor ingår det i jobbet att påminna dem om att besöka tandläkare och att ta kallelser på allvar. Kanske hjälper du äldre med tandhygienen, något som kan vara svårt att göra på ett fullgott sätt, och har sett att någon person verkligen borde uppsöka en tandläkare snart.

Det är skillnad på Bromma och landsbygden

Mycket har att göra med var man bor. En äldre person ute på landet har så klart färre möjligheter att komma iväg till tandläkaren en en person som bor i till exempel Bromma i Stockholm. I Bromma finns många tandläkare, eftersom kundunderlaget är så stort. På landsbygden kanske det inte ens finns några val, utan det finns bara en enda mottagning, som ligger långt bort.

God tandhälsa är viktigt livet ut

Oavsett om man har tjugo tandläkare i Bromma att välja på, eller en enda ute på landsbygden, är det dock viktigt att man kommer iväg, och här kan du som hemtjänstpersonal hjälpa till genom att stötta, boka och planera besöket. Många äldre bryr sig faktiskt om sitt utseende och vill innerst inne ha en god tandhälsa. Dock kanske man känner att ett tandläkarbesök är för dyrt, att det är för krångligt och att pengarna kunde läggas på något bättre än att ha fina tänder.

Men en god tandhälsa har inget med fåfänga att göra, utan är en förutsättning för att även resten av kroppen ska må bra. Framför allt är det så för äldre människor, som lätt kan drabbas av infektioner och andra sjukdomar. Genom att säkerställa en god tandhälsa har man gjort mycket för att skydda resten av kroppen från sjukdomar. Därför är god tandhygien och regelbundna tandläkarbesök viktiga hela livet, inte bra tills man blir pensionär.

Mer information om tandvård och tandhälsa finns att hitta här.

31 Mar 2019