Vård av äldre

Blogg

Ta hand om dig själv när du jobbar med äldre

15 feb 2018

Arbetar du inom vården? Att arbeta med äldre är ett mycket viktigt och många gånger ett meningsfullt arbete. En civilisation och dess kvalitet och styrka visar sig i hur det samhället tar hand om sina svagaste individer. Att ta hand om sina äldre, som tidigare har burit det samhälle vi idag lever och arbetar i, är att hedra dem som en gång själva har varit unga och friska. Alla gamla människor har varit som vi en gång, kanske svårt att tänka på det, när de beter sig som små ungar, är förvirrade, eller gamla och sjuka.

Vilket samhälle vill vi bo i?

Vi visar att vi är ett riktigt samhället och en riktig civilisation först när vi visar hur vi tar hand om våra äldre. Som personal på ett äldreboende, vårdhem eller sjukhem ingår det många gånger ganska tunga lyft. Vårdpersonal brukar bestå av kvinnor (tyvärr) sällan har vi friska, starka unga killar inom vården, även om det verkligen skulle behövas. Tvärtom är det ofta kvinnor, som inte alltid är så starka och stora som arbetar med äldre. Desto viktigare just därför att veta hur man kan lyfta och arbeta för att inte skada sig.

Har ni en bra arbetsgivare bör de se till att ni får en utbildning i hur ni bör röra er, lyfta era patienter, eller vårdtagare utan att utsätta er själva för skador och förslitningar. Läs mer på: ergonomiutbildning.nu.

Vi ska ju arbeta så länge numera. Få som arbetar inom vården har råd att gå i pension vid fyllda 65. Samtidigt är det långt ifrån alla som inte är så slitna i kroppen att de kan fortsätta arbeta utan en massa skador på rygg, knän och fötter. Har man lyft och böjt på ryggen dagarna i ända, ger det förslitningar på svank och rygg efter några år. Då är det viktigt att få kunskapen hur du kan spara på ryggen så att din kropp håller för längre tid än endast fram till 65-årsdagen. Även din kropp är viktig. Därför kan du få experter som kommer ut till arbetsplats och ser över din arbetssituation och utifrån det utbilda dig i hur du kan åstadkomma lyften, förflyttningarna och hjälpa dina vårdtagare på bästa sätt.

Dessutom är det viktigt att du som arbetar inom vården även ska klara av att ha en meningsfull fritid, och hur ska du ha det om du har ont efter din arbetsdag? Enligt lagen ska dina arbetsgivare ge förutsättningar så att du kan få hjälpmedel och resurser som inte tär på din kropp. Till exempel ska du aldrig lyfta något som väger mer än 25 kilo ensam. Allt utöver det, ska ni vara två som lyfter, alternativt ha en lift. Är det så att man har bråttom, är risken för skador ännu större. Just därför är det bra med ett besök av någon utomstående som har kunskapen som behövs för att undvika skador och förslitningar.

Rut-avdrag på städtjänster ger billig hemtjänst

13 okt 2017

En sak som blir lidande i takt med att man blir äldre gäller det faktum att man inte längre klarar av det man en gång gjorde. Kroppen klarar inte längre att böja sig, sträcka sig och röra sig i den omfattning som den gjorde förr och detta gör att man måste ta hjälp. det vanliga i detta är att man tar hjälp i form av hemtjänst. detta innebär att man anlitar ett företag - eller väljer det kommunala alternativet - och låter detta sköta allt som man inte längre klarar av; städning, hjälp med hygienen, matlagning, besök hos läkare, hjälp med medicinering och så vidare. man får som äldre - helt enkelt - den hjälp man behöver för att leva ett dräglig liv.

Stor belastning inom hemtjänsten

 

Bra så - men hur fungerar det egentligen och finns det något man kan anmärka på? Ja, inom hemtjänsten finns det en klar överbelastning hos den anställda. man har för mycket att göra och man kan därmed inte möta de behov som kunderna har. Främst visar detta sig genom städning där denna åsidosätts i många fall. det handlar om att personalen kanske dammsuger -men inte mer än så.

Den goda viljan finns där; men det finns inte tid för att hinna med allt - något som gör att kunden, den äldre personen, blir lidande och får se sitt hus överbelarmat av smuts, skräp, damm och skit; en boende som i sin tur ger fler sjukdomar och som ökar risken för att bakterier ska få spridning. Här har vi inte ens nämnt den vantrivsel som många äldre upplever i sitt eget hem.

Taket för RUT är högre för äldre personer

Lösningen? Ja, den finns faktiskt lite närmare än vad många tänkt på och den sker - framförallt - till en billigare kostnad. I och med att man kan använda rut-avdraget för exempelvis hemstädning så kan en äldre person faktiskt tjäna på att anlita en städfirma för städningen. rut-avdraget innebär att man anlitar städföretaget i fråga och drar av halva kostnaden på sin deklaration. Normalt är att taket ligger på 25.000 kronor per år och per person.

Det bästa är dock att personer över 65 år har ett tak på hela 50.000 kronor per år att nyttja. Det innebär att kostnaden för exempelvis hemstädning inte alls blir så stor och att man i och med denna professionella hjälp också kan minska antalet timmar som den ordinarie hemtjänsten anlitas för.

Varför ska man betala för något som man i slutändan inte får? Det finns ingen anledning att ha en dyr personal hemma hos sig om denna ändå inte hinner mer sina åtaganden. Anlitar man ett externt, kompetent städföretag med rut-avdraget så tjänar man i många fall pengar. Och: man får ett betydligt mer trivsamt och rent hem på köpet.

Mer hemtjänst utan hiss

20 sep 2017

Det finns stora vinster att göra på att installera hissar i flerbostadsfasthissigheter. Mänskliga såväl som ekomiska. En färsk undersökning som genomförts i Malmö visar att genom att installera hiss i fastigheter där det bor äldre medborgare så kan man tjäna in avsevärda summor på hemtjänsten.

Hiss viktigt för livskvaliteten

För äldre personer, som i många fall har både sämre rörlighet, mindre ork och en del spatiala problem är en hiss av största värde för livskvaliteten. Saknar man hiss oss bor några våningar upp så kommer man oundvikligen att behöva mer hjälp. Har man storhandlat för veckan så räcker det inte med färdtjänst, eftersom det inte ingår i taxichaufförers arbetsuppgifter att bära matvaror och andra nödvändigheter uppför trappor. Då få äldre idag har möjlighet att få daglig hjälp av närstående så blir det i de flesta fall nödvändigt med hemtjänst.

Många fastigheter saknar hiss

Hissar är alltså verkligen en avgörande detalj när det handlar om livskvalitet för äldre. Många fastigheter är i dag utan hiss – tro det eller ej – och många har dessutom gamla, omoderna och svårhanterliga hissvarianter. Det sistnämnda låter kanske som ett mindre problem – men det är det absolut inte. För en äldre person kan det bli ett rejält projekt att bära in kassar eller något annat tungt och skrymmande samtidigt som en tung metalldörr ska öppnas. Tillkommer dessutom ett inre skyddsgaller som är vanligt i gamla hissar så blir det ännu krångligare. Tryggheten är en annan aspekt, gammaldags hissar må vara vackra men de får ofta driftsfel och stannar mellan två våningar. Dessutom är det fortfarande många hissar i äldre fastigheter som saknas fungerande säkerhetsanordningar som larm. Inte konstigt att många äldre hamnar i stort behov av hemtjänst av denna anledning.

Hemtjänst i tydligt samband med tillgänglighet

Nyttjandet av hemtjänst står överhuvudtaget tydligt i samband med tillgängligheten. I dag vill de flesta äldre bo kvar i sina lägenheter istället för att flytta in på ett äldreboende eller servicehem. Det visar sig i undersökningen att sambandet mellan vissa bostadstyper och behovet av hemtjänst är markant. Fyrtio procent av de boende i undersökningen behövde hjälp med tjänster som att köpa och transportera hem matvaror. De som bodde i flerbostadshus utan hiss var klart överrepresenterade bland de som behövde hjälp med dagliga inköp.

Viktigt att äldre får rätt hjälp med att sköta sina tänder

19 sep 2017

I tider av pressad personal inom äldreomsorgen är det tyvärr så att det ofta slarvas med skötseln av äldres tänder. Det ska gå snabbt snabbt snabbt och tandborstningen glöms kanske bort då och då. Vissa äldre vill inte låta andra ta hand om tandvården, även om de kanske själva inte har förmågan att komma åt de bakersta tänderna ordentligt på grund av försvagade muskler eller sämre motorik.

Detta leder tyvärr till att många äldre lider av problem med tänderna som de kunnat slippa om de fick bättre hjälp med att sköta om tänderna.

Viktigt med regelbundna tandläkarbesök

Det är mycket viktigt att äldre går till tandläkaren regelbundet. Tänderna försämras med åren, så det är viktigt att man undersöker dem med jämna mellanrum för att se efter om det finns hål eller om det behövs behandling mot sliten emalj.

Vissa äldre börjar tappa tänderna då tandrötterna försvagas. Det är en naturlig del av åldrandet, men givetvis inte någon rolig upplevelse för den som går igenom det. Här finns det olika alternativ för att ersätta tänderna beroende på vilken ekonomi man har. Somliga önskar ersätta sina förlorade tänder med implantat som fästes med titanskruvar. Andra nöjer sig med bryggor som ersätter tänderna delvis. Skulle personen tappa alla sina tänder, eller åtminstone tänderna i främre delen av munnen, kan det vara bättre att välja en urtagbar protes som man lägger i en kopp med rengöringsvätska under natten. Det kan vara lättare att sköta munhygienen med en sådan lösning.

Anhöriga kan hjälpa

Även om det kan känna tjatigt att behöva fråga sina äldre släktingar om de behöver hjälp eller om tandskötseln verkligen tas hand om ordentligt så kan det vara nödvändigt. Det kan givetvis kännas jobbigt för den som blir äldre att inte längre kunna hantera den personliga hygienen på egen hand, så visa medkänsla och förståelse. Erbjud gärna din hjälp, men låt personen själv göra så mycket som möjligt på egen hand – även om det tar tid. Det är viktigt att få känna att man kan göra saker själv och att man får respekt för att det kan vara svårare än tidigare. Att borsta tänderna är för övrigt en aktivitet som hjälper hjärnan att knyta nya synapser då det kräver koordination. Riktig hjärngympa med andra ord!

Tips för dig som vill gå i tidig pension

5 sep 2017

Många drömmer om att gå i pension i förtid. Att inte behöva arbeta och att fritt kunna disponera sin tid är det som lockar. För många stannar det dock vid en dröm. Ser man till att planera ordentligt och tänka på sitt pensionssparande finns det dock ingen anledning att inte lyckas uppnå den drömmen. Det gäller bara att läsa på hur man ska göra för att säkra en dräglig inkomst.

Kan du få flexpension?

Flexpension innebär att din arbetsgivare sätter av mer pengar till din framtida pension, samtidigt som du ges en möjlighet att gå ner i arbetstimmar från att du har fyllt 62 år. Fördelarna med detta är många. Till exempel har du jobbet kvar ifall du skulle ångra dig, vilket inte är särskilt ovanligt, samt att du sparar de stora utbetalningarna och får på så vis en högre inkomst när du blir pensionär på heltid.

Varför pensionerar du dig?

Det är bra att tänka igenom varför man vill pensionera sig i förtid. Vad ska du göra med tiden? Kan du leva enligt din standard på den inkomst som ges om du till exempel går i pension vid 61 års ålder? Har du gjort tillräckligt pensionssparande för det?

En del pensionerar sig i förtid av hälsoskäl. Det här är något som de flesta avråder starkt ifrån. Är man sjuk innan man egentligen vill gå i pension bör man helt enkelt sjukskriva sig. Om du pensionerar dig i förtid för att flytta till solen är det viktigt att kolla upp vilka skatteregler som gäller och att se till att skaffa sig en e-legitimation innan flyttlasset går. På så vis kan man hålla bra koll på sina utbetalningar. Något som är bra att ha i åtanke är att garantipensionen enbart gäller vid flytt till andra länder inom EU och EES.

Pensionsspara i tid

Om du är yngre och har som mål att gå i pension vid 61 gäller det att sköta sitt pensionssparande rätt. Annars finns en risk att du inte får den inkomst du önskar dig när det väl är dags. Idag anses det mest fördelaktiga vara att spara sina pengar i ett investeringssparkonto (ISK).

Det finns en hel del aktörer som säger sig kunna öka din pension genom att placera dina ppm-pengar. Tänk dock på att det inte finns någon garanti för den här typen av pensionssparande och att de kan misslyckas med att förvalta dina pengar väl. Lägg därmed till att de sannolikt tar ut en ganska hög avgift. Många avråder från att göra detta, medan andra har låtit ett bolag placera ens PPM-pengar med framgång.

Läs mer om tips och råd på http://www.izavepension.se/.

Att välja gravsten

12 aug 2017

Att välja gravsten kan kännas som ett ganska svårt beslut. Många saker finns att ta hänsyn till. Material, former och gravyr är några. En annan är att olika kyrkogårdars regler kan skilja sig åt gällande vilka gravstenar de tillåter.

Ibland kan den avlidne ha berättat för anhöriga om vilken typ av gravsten de vill ha vid sin grav. Så är dock inte alltid fallet, och i sådana fall är det upp till er som anhöriga att välja.

Besök begravningsplatser

För att få inspiration och se vilka stenar som verkar passa bäst, kan en idé vara att åka runt till olika kyrkogårdar. Bor du i större städer som Stockholm eller Göteborg, finns en mängd olika begravningsplatser som kan besökas i närområdet. På så vis får du en bra överblick som kan hjälpa dig att i ett senare skede bestämma dig för en särskild typ av sten.

Ta gärna god tid på dig. Gravstenen ska stå på platsen länge och är inget som måste sättas upp omgående. Så bor du i en större stad som Stockholm, kan det vara värt tiden att besöka många olika kyrkogårdar innan ett beslut tas. Snart kommer du märka vilken form, gravyr och stentyp du tycker är vackrast.

Prata med kyrkogårdsförvaltningen

Det är viktigt att tala med förvaltningen innan du tar ett beslut. Det här kan vara bra att göra först. På så vis sållar du ut många olika stenar som du inte behöver överväga. På olika kyrkogårdar finns nämligen olika regler kring hur gravstenarna får se ut.

Innan själva beställningen av gravstenen görs, behövs ett tillstånd för att få sätta dit den på sin plats. Det här tillståndet ansöker man hos kyrkogårdsförvaltningen, där man bland annat ska berätta om gravstenens mått och gravyrens utseende.

Vilken kyrkogårdsförvaltning du ska prata med beror på var stenen önskas sättas upp. Det här behöver inte nödvändigtvis vara i den stad som personen avlidit. Om den avlidne till exempel bodde i Stockholm sina sista år, kan den ändå begravas på valfri plats i landet. Tänk dock på som sagt att alltid stämma av med den begravningsplats du valt. I Stockholm kan det gälla andra regler än i exempelvis Göteborg.

Allmänt utseende

Sedan länge är tiden förbi då gravstenarna såg likadana ut. Idag finns en stor bredd i hur gravstenarna kan se ut. Mängder av olika former, material och gravyrer finns att välja mellan när en gravsten ska beställas. Ofta är gravstenarna rektangulära med en något rundat ovansida – men så är inte fallet alla gånger. Vissa gravstenar ligger ner, andra står på höjden och andra står istället på bredden. Den som vill ha en speciell form, till exempel en hjärtformad sten, kan även beställa det.

Vilka kriterier gäller för att få hemtjänst?

19 maj 2017

Många äldre har rätt att få hjälp av kommunens hemtjänst. Det gäller dock inte alla utan måste prövas utifrån olika kriterier. Vilka kriterier gäller då för att ha rätt till hemtjänst?

 

Som grund kan man säga att den som bor i en kommun och på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte har egen möjlighet att klara sina vardagssysslor har rätt till hemtjänst från kommunen. Du som känner att du borde ha rätt till hemtjänst (eller om du har en anhörig som kan ha rätt till hemtjänst) kan då ansöka om hjälp via kommunen.

 

Du som ansöker om hemtjänst ska då få kontakt med en så kallad biståndshandläggare som tar beslut om hur mycket rätt till hemtjänst just du har. Det beslut som biståndshandläggaren tar kallas biståndsbeslut och ligger sen till grund för den hemtjänst du ska få i hemmet.

 

Vad räknas till vardagliga sysslor?

När man säger att en person av ålder eller sjukdom inte kan sköta sina vardagliga sysslor syftar man i regel på att personen ska kunna få i sig tre mål mat per dag. För att det ska vara möjligt måste också inköpen av varorna till matlagningen fungera. Den som inte klarar av att handla och laga sin egen mat kan alltså därför ansöka om hemtjänst i hemmet.

 

Omvårdnad är ett annat klassiskt exempel på vad hemtjänsten kan hjälpa till med. Det handlar dels om den personliga hygienen, att få hjälp med dusch och bad. Kanske hjälp med påklädning mot slutet av livet eller hjälp att rengöra tandproteser och implantat som kräver god munhygien.

 

Men långt innan dess kan det vara svårt att själv ta sig till tandläkare och att själv klara läkarbesök när man är äldre, sjuk eller funktionshindrad. Det hör till hemtjänstens vanliga uppgifter att följa äldre till en vårdcentral och ett apotek när de själva inte klarar av att åka på egen hand.

 

Städning av hemmet räknas också till vardagliga sysslor.

 

Vad kostar hemtjänsten?

Om du har rätt till hemtjänst och vill ha det så betalar du en omsorgsavgift för servicen. Hur stor den avgiften blir beror på din inkomst - alltså hur stor din pension, din lön eller inkomst av kapital är.

 

Du som får besked om att du ska få hemtjänst kan själv bestämma vilken utövare du vill ha i ditt hem. Det betyder alltså att du själv kan bestämma om du vill att kommunen egen hemtjänst ska utföra matlagning, städning och annan hjälp åt dig eller om du hellre väljer något av de hemtjänstföretag som kommunen anlitar.

 

Möjligheterna att välja ser lite olika ut i olika kommuner. En del kommuner sköter all hemtjänst själv och då behöver du inte göra något val. Andra kommuner har lagt ut all sin hemtjänst på entreprenad - vilket alltså innebär att all hemtjänst inom kommunen sköts av fristående företag. Det finns också kommuner som dels har kommunal hemtjänst och dels valmöjligheter för dig som har rätt till hemtjänst att välja ett fristående företag.

Njut av hemstädning på ålderns höst

20 apr 2017

Nu 2017 är många pensionärer piggare än vad tidigarstädninge generationers pensionärer varit. Efter de yrkesverksamma åren vill du kanske dels luta dig tillbaka men också leva ett aktivt liv och njuta av de sista åren. Kanske vill du lägga mycket tid på dina fritidsintressen, att resa, att träffa barnbarn och vänner. Få längtar till att städa på sin lediga tid. För en mycket aktiv pensionär i dag kan det vara svårt att få tiden att räcka till men för många är det faktiskt mest tungt och trist att städa. Samtidigt har man inte blivit så gammal att man har rätt att få hjälp av hemtjänsten. Är du i ett sådant läge? Då kan du anlita proffsiga medarbetare från ett företag som kan allt om hemstädning.

Du kan få mer tid att göra det som verkligen känns meningsfullt och roligt när en firma tar hand om städningen. Det kan kännas härligt och ibland helt nödvändigt att få hjälp med veckostädningen. Äldre har i regel redan lagt mycket tid på att rensa, putsa, skura och torka. Livet måste kunna erbjuda mer än praktiska saker som städning. I Vallentuna och andra förorter till Stockholm finns bra städföretag som du kan anlita för att få professionell hjälp med städningen i ditt hem.  

Vad ingår i en städhjälpen?

Precis som med allt annat så fungerar städhjälp så att man får det man betalar för. Det styr också priset. Men de allra flesta städfirmor har en grundmall där du kan se standardpriset för en hemstädning, här kan du i alla fall få en ungefärlig uppfattning om vad det kostar att städa ditt hem med hjälp av en firma. Om du tittar på nätet och jämför priser så tänk på att städfirman troligen utgår från en viss areal i sina prisexempel. Det bör stå klart och tydligt om prisexeplet till exempel gäller en lägenhet på tre rum med 80 kvadratmeter eller en tvårummare på 65 kvadratmeter. Använd exemplet och räkna om till din egen yta.

I grundpriset ingår i regel städning av alla rum. Mest krut brukar en städfirma behöva lägga på kök och badrum. I köket rengörs i regel diskbänk och andra arbetsytor, vattenkran, kakel och spis torkas rena från smuts. Fläkten och spisen brukar vara riktiga smutsmagneter och de torkar städfiman av med en trasa så att det blir rent och fint igen. Till sist tömmer städfirman dina sopor och gör rent dina sopkärl.

Effektivare städning i hemmet

Badrum och toaletter smutsas ofta hårdare än andra rum och kan kännas tungstädade för äldre. Med hjälp av professionella medarbetare som verkligen kan det här med effektiv hemstädning håller du toa och badrum fräschare. Eftersom de städar regelbundet, kanske varje vecka och rengör badkar, duschen, toalettstolen och skrubbar handfatet så hinner smutsen aldrig riktig fästa. Speglar torkar, dörrar likaså och har tvättmaskin och torkskåp eller tumlare blivit smutsiga får du hjälp med det.

I vardagsrum dammsugas golv, mattor och klädda möbler som soffor och fåtöljer. Fönsterbrädor, lister och tavelramar brukar dammas och torkas och du får hjälp att tömma eventuella papperskorgar.

Jobba inom vården – tre olika yrken

10 apr 2017

Att jobba inom vården ställer ofta stora krav på den anställde. Man bör vara stresstålig, empatisk och ha god social förmåga för att lyckas bra inom branschen. Samtidigt bör man givetvis tycka om att vårda andra människor, som ju i princip samtliga yrken i branschen går ut på.

Den som vill jobba inom vården kan se fram emot en god arbetsmarknad. Över hela landet söks det med ljus och lykta efter personal som kan jobba hos olika vårdinstanser. Till exempel söks det många sjuksköterskor till sjukhus och undersköterskor till hemtjänst och äldreboenden.

Undersköterska

Som undersköterska jobbar man ofta inom hemtjänst och äldreboende, eller på vårdavdelning och mottagning. Som i de flesta andra vårdyrken arbetar undersköterskor mycket nära andra människor, och omsorg och omvårdnad är det som är i centrum av arbetet.

Den som vill bli undersköterska går en mycket god arbetsmarknad till mötes. Tittar man på Arbetsförmedlingens yrkesprognoser, framgår det att det råder mycket liten konkurrens om jobben i stort sett hela landet, inklusive storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Dock görs en skillnad på undersköterskor inom hemtjänst och äldrevård, samt undersköterskor på vårdavdelning. Undersköterskor på vårdavdelning möter nämligen en något hårdare konkurrens i regionen kring Stockholm samt Småland än de inom hemtjänst. Fortfarande bedöms dock konkurrensen i Stockholm och Småland vara ”liten”.

Sjuksköterska

Som sjuksköterska finns det en rad olika inriktningar man kan välja. Till exempel kan man arbeta som ambulanssjuksköterska, barnmorska eller som sjuksköterska inom äldrevården. Även sjuksköterskor möter, i likhet med undersköterskor, en god arbetsmarknad de närmsta åren.

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser råder det till exempel en mycket liten konkurrens om jobben för specialistsjuksköterskor – över hela landet. Den med en sådan utbildning i bagaget kan alltså i princip välja var i landet den vill jobba – oavsett om det är i Stockholm, Umeå eller Malmö.

Ovan nämnda yrkesprognos gäller för specialistsjuksköterskor. Tendenserna ses dock även i andra grupper med sjuksköterskeutbildningar. Ett exempel är barnmorskor där konkurrensen, oavsett om det gäller Stockholm, Göteborg eller småstad, är mycket liten. Barnmorskor är bara ett av de vårdyrken där det råder kraftig brist på personal.

Kiropraktor

Ett lite mer ovanligt vårdyrke. En kiropraktor är ofta anlitad till att behandla smärta på olika delar i kroppen. Ofta är det smärta i ryggen som en kiropraktor får behandla, men det kan lika gärna handla om huvudvärk eller smärta på andra platser i kroppen.

En kiropraktor behöver ha goda medicinska kunskaper, samtidigt som man också tycker om att arbeta med människor och med kroppen. Hur arbetsmarknaden ser ut generellt för kiropraktorer är ganska svårt att säga, då det är relativt få sysselsatta i landet idag. Arbetsförmedlingen konstaterar dessutom att de flesta svenska kiropraktorer är egenföretagare.

Ett bra sexliv är inte åldersbestämt

24 feb 2017

Åldrande i sig är tufft. Det kan vara svårt att se sin kropp tappa spänsten, att se musklerna försvinna och att se att fett och annat tar mer plats än vad det tidigare gjort. Då dessutom rynkor tillkommer, då hårfästet avancerar bakåt och då skinnet i ansiktet börjar tappa sin naturliga stramhet – ja, då förstår man varför många äldre är allt annat än nöjd med sin tillvaro rent fysiskt. Krämpor å sido dock; vi tänkte titta lite närmare på sexlivet då man är lite till åren.

Många ser sin sexuella peak inträffa någon gång mellan 15-35 år och där det är under den här perioden som man känner mest lust – och har störst chans att leva ut denna. Efter detta – ja, då blir sexet lite av ett minne blott och där det – på sin höjd – handlar om en slentrianmässig rutin – en väl inkörd och beprövad sådan – tillsammans med sin partner. Här ska man veta att denna lust skiljer sig åt mellan kvinnor och män – men att båda könen å sin sida har olika krämpor att brottas med gällande den sexuella prestationen.

Män får problem med att dels få stånd och dels också med att hålla detta stånd under en längre tid. Blodtrycket försämras och penisen får, helt enkelt, inte den blodtillströmning som krävs. Kvinnan å sin sida – hennes lust kan öka med åren; hon kan känna sig säkrare med sig själv, hon kan känna sig sexigare och hon kan vilja ha sex, men där mannen inte längre kan prestera det som han än gång kunde. Dessutom så blir slidan hos en äldre kvinna torrare som en direkt följd av hormonminskningen som kommer av klimakteriet.

Jaha, då är det väl bara att acceptera; för varje år som passerar – desto mindre sex får man nöja sig med och detta oavsett hur pass upphetsad man är? Nej, självklart inte. Även äldre människor kan nå ett fulländat sexliv – men det krävs lite hjälp.

Sexleksaker finns även för äldre

Ett av hjälpmedlen är sexleksaker och om sådana ska vi tala om här. Sexleksaker innebär inte – som många tror – att man köper en dildo av en större storlek. Visst, sådana finns också – men vår poäng är att sexleksaker även omfattar rena hjälpmedel (som passar perfekt för de krämpor som äldre kan ha). Vi har penisringar (som på ett bra sätt håller ståndet uppe) vi har glidmedel för kvinnor (ätbara, i olika smaker och med exempelvis kylande/värmande effekter) och vi har till det även filmer, litteratur, vibratorer, sexiga underkläder och geler för starkare orgasmer. Kort sagt: sexleksaker är mer än bara den dildo som många ser framför sig.

Vi skulle säga att sådana definitivt kan få ett sexliv att blomma upp – även om det handlar om ett par – eller en person – som befinner sig lite på ålderns höstkant. Sexlivet är ingenting som behöver bli sämre bara för att man blir äldre. Tvärtom; genom att använda olika sexleksaker så kan de bli extremt mycket bättre.

Hudvård för äldre

14 feb 2017

Huden avslöjar ofta din ålder. Även om du känner dig som 50, eller kanske bara 30 på insidan så sitter rynkorna där de sitter. Fina linjer börjar redan i 40-årsålder och pigmentfläckar hänger med från medelåldern och uppåt. Egentligen är de en berättelse om att du levt ditt liv och det är något fint. Något att vara stolt över. Men ibland vill man vara mindre stolt och erfaren och istället mer snygg. Äldre människor märker ofta att smink och andra skönhetsprodukter inte passar lika bra nu som när man var yngre. Det är färre och färre produkter som fungerar bra helt enkelt.

Mineralsmink en revolution

Det är nu några år sen mineralsminket kom. Men det var en revolution för hudvård och make up-branschen. Mineralsmink är mer naturligt för kroppen än många andra syntetiskt framställda produkter. Därför passar den här typen av produkter ofta bra även på äldre hy.

Skönhetsbranschen är i stort sett överens om att mineralsminket har flera fördelar, mineralerna är som sagt byggt på naturen själv. Små små partiklar mineraler som används för att plocka fram den naturliga skönheten hos människan. Mineralprodukter passar också människor med problemhud av olika slag. Det här är hudvårdsprodukter och make up som tar bort ojämnheter och döljer pigmentfläckar, acne och andra skavanker i ansiktet lika väl som annan kosmetika. En stor fördel med mineralsmink är att den låter huden andas. Den lägger sig inte som ett lager ovanpå huden och täpper till porerna. Det kan minsann inte alla kosmetiska produkter skryta med!

Skyddar mot pigmentfläckar

Det här med pigmentfläckar är ofta ett problem för den åldrade hyn som har upplevt många decennier av sol, vind och väder. En del märken inom området mineralsmink erbjuder make up med naturligt solskydd i själva produkten i form av zinkoxid och titanoxid. Det är toppen för dig som vill undvika att solen färgar dina hudfläckar ytterligare. Pigmentfläckar kan ofta behandlas med olika produkter, man kan helt enkelt bleka ner fläckarna. De försvinner sällan helt men tappar i intensitet. Men det gäller att hålla huden fri från sol i de områden som fått fläckar, så fort huden utsätts för solens strålar igen så kommer fläckarna tillbaka. Det är vanligt att ha pigmentfläckar i pannan och då brukar både kvinnor och män som kommit till åren kunna dämpa solens påverkan med hjälp av en keps eller annan huvudbonad.

Äldre personer får ofta en skörare hud, då kan rosacea eller andra slags hudproblem uppstå. Men med hjälp av mineralsmink kan alla skydda sin hud samtidigt som man gör den vackrare. Det finns många bra produkter på marknaden till exempel Bareminerals som fått pris för en av sina foundations. Är du rädd att mineralsmink inte ska täcka ordentligt? Det behöver du inte vara, make up med mineraler är tvärtom ofta rejält täckande.

En annan stor fördel med mineralsmink är att den här typen av kosmetika står emot bakterier på ett sätt som annat smink inte klarar.

Jordbegravning eller kremering - en begravningsbyrå ger dig råd

13 feb 2017

När en människa dör ställs vi både inför stora existentiella frågor men också en rad rent praktiska göromål som ska ordnas inför begravningen. Ibland vet vi hur den som dör vill ha sin begravning och den sista vilan. Ibland inte. För en anhörig som står inför många praktiska beslut efter ett dödsfall kan det ofta vara skönt att luta sig mot en erfaren och professionell begravningsbyrå.

För invånare i Stockholm har det blivit vanligare med kremering de senaste decennierna. Utrymmet för traditionell jordbegravning är begränsad och i en stor stad som Stockholm täcker inte ytan till för att alla ska begravas i en stor kista i jorden. Du som har frågor och funderingar kring det här kan med fördel vända dig till en begravningsbyrå på Södermalm eller en annan stadsdel som du själv tillhör för att be om råd kring det här.

Tankar inför begravningen

De känslomässiga frågorna är av största vikt inför ett avsked som begravningen faktiskt är. Vi som ska gå på begravningen ger vårt sista farväl och det är en av civilisationens mest laddade ceremonier. Allt kan kännas mycket starkt och symboliskt. Du som är nära anhörig och ska ombesörja begravningen känner kanske press och oro för att begravningen inte ska bli tillräckligt bra. Till att börja med måste du förstå att du bara kan göra ditt bästa. Har du det så kallade vita kuvertet att tillgå är det ofta en god hjälp, det är skönt att kunna läsa hur den som har dött ville ha det. Är din anhörige i livet kanske du ska ta mod till dig att våga fråga redan innan döden inträffar. Det kan vara skönt både för dig och den som ligger inför döden att veta att ni är överens om själva ritualen. Men det där är en fråga som du själv känner bäst hur du vill göra med.

 

Av jord ska du åter bli

Många tänker nog på orden “av jord är du kommen av jord ska du åter bli” när de försöker se en begravning framför sig. Tanken med de här orden är förstås att vi människor ska återgå till naturens eget kretslopp och bli en del av jorden rika mull. Det är en starkt och naturlig bild vi gärna lutar oss mot i sorgens stund. Den naturliga döden. Det är en del av världens kretslopp i allas liv.

När prästen läser dess ord, blir ofta en uppskattad symbolisk handling under själva ceremonin för de anhöriga. Känner du att det här betyder mycket för dig bör du ta upp det med personalen på begravningsbyrån som då kan hjälpa dig att ge råd kring traditionell jordbegravning eller kremering.

Fördelarna med kremering är å andra sidan rätt många. Om den dödas kropp kremeras går förloppet av nedbrytning mycket fort jämfört med en traditionell jordbegravning. Du kan få askan i en urna och väljer själv hur du vill att sista vilan ska gå till. Allt detta kan begravningsbyrån ge råd om.

Städhjälp får många äldre att klara sig längre på egen hand

17 jan 2017

Det är många äldre som skulle klara sig i det egna hemmet under en längre period, bara de fick hjälp med städningen. Att laga mat och att ta hand om den personliga hygienen finns det många äldre som gärna sköter om själva, och klarar av med bravur! Dock så kan ett flertal känna att orken tryter om de dessutom måste städa hela hemmet på egen hand.

 

Det är slitigt att dammsuga, diska, gå ut med soporna, skura, försöka göra rent i ventilen i duschen eller badkaret. Det kan kännas vingligt att behöva klättra upp på en trappstege för att nå upp att rengöra en dammig lampa eller för att putsa fönster.

 

Ett stort antal människor i Sverige hamnar i kläm då de ses som för friska för att få hjälp från hemtjänsten, men de är ändå gamla nog för att tycka att det är tungt att orka med rengöringen i hemmet på egen hand. Även om de klarar av det så kanske all energi för den dagen går åt, och resten av dagen får förbringas i soffan. Det är knappast det bästa liv som en äldre person kan leva.

 

Allt skulle bli lättare om dessa fick hjälp med städningen. Men hur ska man gå tillväga om man inte har rätt till hemtjänst? Till att börja med kan vi nämna att RUT-avdraget har gjort att det har blivit mycket billigare att ha råd med städhjälp. Genom att leta upp en passande städfirma med bra rekommendationer och be om att få ett fast pris för veckostädning brukar man komma rätt billigt undan. Så bör även en normal pension räcka till för att täcka kostnaderna.

 

Om den äldre fortfarande tycker om att göra vissa steg själv kan antalet städtimmar och moment minskas, vilket gör det ännu billigare. Hör av er till några olika städfirmor och försök att hitta en lösning som passar. Det finns många trevliga företag som erbjuder städhjälp som dessutom är mycket flexibla. De tar fram tjänster som passar varje kund som hand i handske.

 

Att få fortsätta vara aktiv och göra det man själv mäktar med är viktigt för många äldre. Men lite städhjälp i vardagen kan underlätta stort och göra att energin räcker till annat, som att gå och simma kanske, gå ut och fika med barnbarnen eller fortsätta med en annan hobby som ger glädje och får personen att hålla igång längre.

Farmor har blivit senil och behöver hemtjänst

12 jan 2017

Din mamma har börjat glömma tider och upprepar hela tiden samma sak. Du börjar tycka att det här är tjatigt och någonstans inom dig gnager också misstanken att hon kanske börjat bli senil. Då är det dags att ta med din gamla mamma på en hälsokontroll så att du får hjälp med en medicinsk bedömning. Det kan vara dags för din mamma att få hjälp av duktig hemtjänstpersonal för att klara vardagen.

Kanske har du en mamma som du vet kommer att förneka sina egna problem - då kan det vara läge att förvarna läkaren om det innan du och din mamma kommer till läkarbesöket.

Många vuxna barn vårdar sina föräldrar i hemmet i dag. Men enligt Socialtjänstlagen ska äldre som behöver hjälp få ett erbjudande om hjälp och stöd utifrån. De flesta kommuner i landet har i dag så kallade anhörigkonsulenter. Deras uppgift är att hålla i de kontakter som den äldre inte längre klarar själv. Till exempel i mötet med hemtjänst, hälsocentral och andra som kan behöva kontaktas.

Anhöriga behöver avlastas

Du som lever nära en anhörig som blivit senil märker snart att det är påfrestande. Tålamodet tryter när samma fråga kommer upp gång efter gång. Det är jobbigt men innebär också en sorg för många att se sina föräldrar förändras och märkas av sjukdom. Man kan känna att man förlorar sin mamma eller pappa till sjukdomen. Då är det viktigt att bli avlastad av yrkeskunniga personer som vet hur människor med demens ska bemötas. Det är mycket viktigt att du som anhörig tar den hjälp du kan få, du behöver nämligen avlastning för att själv orka.

Kunnig hemstjänstpersonal

Inom hemtjänsten finns flera firmor att välja bland. Att välja firma för hemtjänst kan kännas svårt och krångligt. Men istället för att sitta och läsa lyft telefonen! Ställ de frågor du har på hjärtat så får du svar. Att läsa hur en firma arbetar är bra, men när det handlar om mjuka frågor som omsorg om gamla föräldrar kan det vara skönt att få tala med någon som kan formulera svar på just de frågor som du själv bär på.

Inom hemtjänsten är man proffs på att hantera äldre. Det är vanligt med senila inom den här omsorgsgruppen. När du ska välja en firma som ska sköta hemstjänsten hemma hos en anhörig, så förklara vad som är viktigt för just era behov. Berätta så mycket som möjligt om hur seniliteten påverkar vardagen. På så sätt kan hemtjänst-firman få en bra bild av den som behöver hjälp och kan också förstå vilka frågor du behöver ha svar på.

Kolla om farmor har rätt till hemtjänst

Hjälp med hemtjänst är något som kommunen prövar utifrån den enskildes behov. Ibland kan det vara svårt att få hemtjänst på grund av att det bor många äldre på samma ort och kommunen kan ha svårt att få pengarna att räcka till.

I en del fall kan kommuner föreslå ett demensboende. Men många äldre vill förstås bo kvar hemma så länge det är möjligt. Det finns också kommuner som arbetar med speciella team i omsorgen för just demenssjuka. Men om du har möjlighet att välja ett privat alternativ, om du ska välja firma för hemtjänst så finns goda möjligheter att få en bra omsorg för din mamma eller annan anhörig som börjat bli senil.

Integritet viktig vid hemtjänst

30 dec 2016

En del av livet är att åldras och det kommer en dag för de flesta av oss då vi kommer att behöva mer hjälp än vad vi tidigare haft behov av. Om denna hjälp sedan innebär att barnen kommer förbi, hjälper en att handla eller utföra ärenden som måste göras eller om behovet av hjälp blir så stort att man måste söka sig till ett hem för en mer ingående och omfattande hjälp är något som framtiden får utvisa. Huvudsaken är att det faktiskt finns hjälp att få och där åldrandet därigenom kan bli så smidigt som det bara är möjligt och efter varje persons egna förutsättningar.

En viktigt del är att man i så stor mån som möjligt ska kunna bo kvar i sitt eget hem; det är där man har sin fasta punkt i tillvaron, det är där man känner sig trygg och det är där man också – till mångt och mycket – har sitt liv. Att ryckas upp från sitt hem kan skapa stor förvirring, det kan leda till att en äldre människa börjar må sämre och det är också därför som många försöker undvika ett ålderdomshem så länge det bara är möjligt. Det alternativ som finns för att få hjälp i sitt eget hem är dessutom ofta ett bra sådant – hemtjänst – och det är också något som vi ska fokusera vidare på här.

Flertalet företag inom hemtjänst i Stockholm

För; vad innebär hemtjänst och vilka alternativ har man? Vi kan säga att du bor i Stockholm och att du känner att vardagen inte längre fungerar på ett tillfredsställande sätt; du börjar få svårt att gå, du har svårt att minnas saker och du behöver – helt enkelt – hjälp. Något som också beviljas av kommunen; man ser att din ansökan om hemtjänst godkänns och nu har du alltså ett val att göra kring vilket företag du ska anlita.

Det du kommer att bli varse om är att det finns oerhört många företag inom hemtjänst i Stockholm och tyvärr så kan vi tillägga att dessa även har en väldigt varierande kvalitet på servicen de erbjuder. Därför är rådet att du kontaktar många, och ser till att träffa så många som du orkar med. Viktiga punkter som vi anser att du ska få svar på är följande:

  • Tid. Finns det tid för dig? Frågan kan låta dum, men faktum är att många företag erbjuder sina anställda så pressade scheman att kunderna hamnar i kläm. Det sker en slags löpande- band-vård där det inte finns tid för det lilla extra.  Respekten för kunden försvinner och vården blir sämre om det hela tiden stirras på en tickande klocka. Tyvärr.
  • Integritet. Det är ditt hem som det handlar om  och där är det du som bestämmer. Hemtjänst är speciell så till vida att det kommer att klampa in personal i din personliga sfär och du måste därför vara tydlig med vad som gäller. Vill du inte att folk ska rota i din bokhylla, slå på din tv eller sänka din radio så ska så heller inte ske. Din integritet ska respekteras!

Här kan du läsa mer om hur hemtjänst fungerar.

← Äldre inlägg