Vård av äldre

Alla som arbetar med äldre borde få massage

Arbetar man med sjuka eller äldre personer som behöver mycket hjälp att till exempel komma i och ur sjuksängen, till och från toalett och andra bestyr, använder man kroppen mest hela tiden. Det är med kroppen som man stöttar, lyfter, vrider och hjälper patienterna med allt som de behöver. Det dagliga och fysiska arbetet gör att kroppen kan belastas på felaktigt sätt eller på ett ensidigt sätt. Görs detta i det långa loppet kan man få allvarliga belastningsskador som till sist gör att man måste sluta arbeta i förtid, och blir till sist sjukpensionär. 

Massage kan avvärja felaktiga belastningsskador

Då gäller det att man får friskvård, som motverkar framtida belastningsskador. Antingen går på man på gym och ser till att bygga de muskler som man behöver i sitt dagliga arbete, eller så kan man få massage som löser upp muskelknutar som man lätt kan få när man arbetar med muskler på ett ensidigt sätt. Att betala för massage kan kosta en hel del om man betalar det själv, som privatperson. Får man i stället massagen som en del av friskvård, betalat av arbetsgivaren, får arbetsgivare dra av det på sin skatt.

Vi behöver mer av friskvård inom sjukvården – inte mindre

Vi behöver mer av rätt slags friskvård, för alla som arbetar inom sjukvården. Dels för att varje sjuksköterska och undersköterska får alltmer att göra och ansvarar för allt fler sjuka patienter och äldre, dels för att den personal som finns i dag ska arbeta under allt längre tid i livet. Då får friskvården också större betydelse för de anställda som ska arbeta med alla belastningar som det innebär inom sjukvården.

Massage löser upp knutar

Rätt sorts massage ser till att musklerna slappnar av på rätt sätt. När man använder musklerna, arbetar de genom att spännas och ge stadga åt den belastning som man utsätter kroppen för. När musklerna är spända, behöver de sedan slappna av för att inte åstadkomma smärta. Om muskeln endast får arbeta, utan att slappna av, bildas det knutar i muskeln och knutarna i musklerna gör till sist ont, om de inte löses upp. En massör ser till att musklernas knutar löses upp och inte gör ont. Det är därför det är så viktigt för alla som använder musklerna i sitt dagliga arbete, att få regelbunden massage. Får man det från arbetet, kan man till och med be en massör komma till företaget och ge den slags massage som man behöver. Här kan du läsa mer om massage på jobbet.

15 Nov 2018