Vård av äldre

Hemtjänst arbetsuppgifter

Intresserad av hemtjänst – här är dina arbetsuppgifter!

Att jobba inom vården i allmänhet och i synnerhet inom hemtjänsten har ett ganska dåligt rykte. Ett rykte som ser ut enligt följande punkter:

* Det är dåligt betalt

* Det är jobbigt

* Det är fysiskt krävande

* Det är väldigt obeväma arbetstider

* Det är stressigt

* Man jobbar ofta ensam

Stämmer då dessa påståenden? Vissa av dem gör det. Det är inte så att du kommer att bli ekonomiskt oberoende av att jobba inom hemtjänst – snittlönen i landet ligger på drygt 23.500 kronor/månad (en fullt acceptabel summa som dock borde vara ännu högre). Det handlar om ett ganska fysiskt krävande jobb – du lyfter, du hjälper till med förflyttningar och du rullar eventuellt en annan människa med hjälp av en rullstol.

Stressigt? Det kan det vara; men din egen struktur och förmåga att lägga upp en tidsplan är avgörande. Ensamjobb? Inte nödvändigtvis – ibland jobbar du i grupp och två- eller tre, ibland ensam: allt beror på vilka kunder som du ska hjälpa under dagen. Där hade vi ett nyckelord som vitycker att du ska titta lite närmare på – hjälpa. Den belöning som man får efter att ha hjälp en annan människa går nämligen inte att sätta ord på och den går inte att mäta i pengar. Som inom all typ av vård så gör man skillnad för en annan människa och man hjälper denne till ett bättre, drägligare och mer stimulerande liv. Där har vi också anledningen till att så många väljer att jobba – och stanna kvar! – inom hemtjänsten. Med detta sagt så tänkte vi titta lite närmare på hur en arbetsdag kan se ut för sig och mer specifikt vilka arbetsuppgifter du kan förvänta dig att utföra:

* Hjälp vid uppstigning. Många äldre har svårt att resa sig upp och att ta sig från säng till rullstol. Du hjälper till med detta och har hjälpmedel som exempelvis glidbräda, bälte eller lifthiss för att skona din egen kropp.

 

* Hjälp vid dusch och med personlig hygien. Du hjälper till att borsta tänder, tvaga kroppen och sköta hygienen i övrigt. I den mån det behövs.

* Laga mat

* Städning

* Hjälp med medicinering

* Hjälper till vid toalettbesök

 

Du blir – kort och gott – en förlängd arm i hemmet. Vidare så kan du även bistå med olika typer av ärenden – som exempelvis dessa:

 

* Du följer med och handlar mat

* Du hjälper till vid läkarbesök och följer med till apoteket

* Du går tillsammans med kunden till banken och posten

* Du ledsagar vi promenader

 

Framförallt dock och återigen. Du gör en enorm skillnad i en annan persons vardag; du kan förvänta dig många skratt, många intressanta historier och du kommer att hitta väldigt många nya vänner.