Vård av äldre

Blogg

Finns det någon bra julklapp till äldre?

30 apr 2020

Det är inte helt lätt att välja julklappar och hitta någonting som är tilltalande för personer i släkten eller bland sina vänner. I en perfekt värld så skulle man hela tiden kunna skräddarsy sina julklappar exakt efter vad alla vill ha, behöver eller förtjänar. Här sätter emellertid faktorer som ekonomi och det faktum att de flesta har svårt att säga vad de egentligen vill ha käppar i hjulen.

Barn blir glada oavsett vad de får, tonåringar blir tjuriga oavsett vad man lägger i paketet, vuxna blir glada om de får ett par strumpor. Lite så kan man sammanfatta den personliga utvecklingen gällande julen och hur den förändras sett över tid. Men, hur är det med de äldsta? Vad ger man egentligen till de allra äldsta i släkten? Vi tänkte samla några förslag:

Ge bort en fruktkorg i julklapp

  • En upplevelse. Äldre personer blir ofta fastlåsta i hemmet. Det är svårt att gå ut, det finns inte samma sociala kontaktnät och vädret kan vara ytterst begränsande sett till framkomlighet. Huvudet vill hitta på saker - men kroppen säger nej. Här kan du vara de extra ben som den äldre släktingen behöver. Du kan köpa en upplevelse i present och det behöver inte - om du inte vill - handla om att åka luftballong, hoppa fallskärm eller prova någonting annat adrenalinframkallande. Nej, det kan räcka långt med exempelvis en massage, biljetter till en fotbollsmatch eller en natt på ett hotell. Allt som kan bryta av vardagstristessen lite och skapa ny energi kommer att uppskattas.
  • En fruktkorg. En fruktkorg är något som alla uppskattar och varför inte skräddarsy en sådan genom att teckna ett abonnemang? Frukt på jobbet och frukt till företag är inte ovanligt idag - man skapar ett abonnemang som levererar frukt på givna datum och enligt förbestämda intervaller. Samma sak går att göra privat. Din äldre släkting kan få en fruktleverans kanske varannan vecka och därigenom också få i sig en massa vitaminer, mineraler och hela tiden förse kroppen med ny energi. En fruktleverans är en bra julklapp. Tänk dock på att låta din släkting vara med och utforma beställningen. Både gällande frukter och gällande storlek. Om din släkting skulle bo på ålderdomshem så kan du med fördel beställa större fruktlådor så att alla får smaka. Läs mer på https://fruktleveransen.se/.
  • En bok. Din släkting kanske har problem att läsa och en sämre syn? Ljudböcker är en perfekt lösning och även här kan du teckna löpande prenumerationer. Böcker håller igång hjärnan och ger avslappning. Genom att lyssna, snarare än att läsa, så blir också ansträngningen mindre. Ett skönt sätt att slappna av om kvällarna!

Personalbristen inom vården är oacceptabel

6 apr 2020

Sköterskor, läkare och övrig vårdpersonal av alla de slag är några av vardagens okrönta hjältar och de som får kugghjulen att snurra på landets många sjukhus. Vad skulle vi göra utan dem?

Inom vården görs ett livsviktigt arbete för vårt samhälle.Tyvärr är det ett välkänt faktum att det är vanligt med långvarig personalbrist och stor personalomsättning inom sjukvården. Något som fått många att reagera. Självklart är det viktigt att detta lyfts politiskt och att det förs en samhällsdiskussion för att lösa detta.

Rent konkret är detta dock något som blir mest påtagligt för dem som dagligen arbetar med nyanställningar och med personaladministration. Hur ska man kunna lägga ett vettigt schema när det ständigt saknas personal, och hur ska man kunna behålla den befintliga personalen och undvika sjukskrivningar när den extra stressen av att inte känna sig tillräcklig dagligen blir en extra börda i ett redan krävande arbete?

Lockande annonser och bättre arbetsvillkor

Som arbetsgivare vill man ha kompetent och erfaren personal som smidigt kommer igång med sitt nya arbete. Ofta är det ett kostsamt och tidskrävande förlopp att gå igenom rekryteringsprocesser. Man vet vilken kompetens man söker efter men inom vården kan det vara svårt att ens få några sökande till de utannonserade tjänsterna. Man gör sitt bästa med lockande annonser och för att kunna erbjuda bra förutsättningar, men det finns ju gränser för vilka löner och arbetsvillkor som går att få till och konkurrensen är hård.

Fler sätt att hitta personal på

Något som blivit vanligt är att hyra in sjuksköterskor och övrig vårdpersonal från bemanningsföretag eller som konsulter. Det kan vara en bra lösning för att täcka akut vakans när ordinarie personal är frånvarande på grund av sjukdom eller vab och under semestertider. Det kan även vara en smidig lösning att ta till när någon ska gå på föräldraledighet eller blir långtidssjukskriven. Man får den kompetenta personal man så desperat behöver direkt, utan att behöva gå igenom hela rekryteringsprocessen.

Det löser dock inte det långsiktiga arbetet med att skapa en mer stabil personalsituation. Det finns många olika sätt att söka ny personal på och när den vanliga metoden med annonser inte ger det önskade resultatet är det bara logiskt att börja se sig omkring efter andra sätt att hitta sin nya personal på. Det är då rekryteringsföretag kommer in i bilden. Alla vägar som kan leda till en bättre personalsituation bör undersökas. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.sjukvardsmaklarna.se

Narkotikabrott ökar inte bland äldre i Sverige

2 mar 2020

I en tid då man ser att gängkriminaliteten i Sverige tagit steget ut på gatorna och där man kan se att folk skjuts ihjäl på öppen gata, där explosioner inträffar och där uppgörelser sker inför öppen ridå så kan det vara läge att titta närmare på den stora anledningen: narkotika.

Det handlar ofta om narkotika och att skaffa sig kontroll över marknaden i respektive stad. Man ska även tillägga att det som sker nu förmodligen inte är en trend; det mesta tyder på att det handlar om uppblossande konflikter mellan gäng. Sådana sker med olika tidscykler och är, tyvärr, inte ovanliga.

Vad är det då som sker med narkotika just nu? Finns det några tydliga trendbrott som kan ge svar på olika frågor? Enligt statistik från BRÅ så finns det fog för oro. Narkotikamissbruket ökar och det sker i nästan alla åldersgrupper. Det är nästan bara de äldre som fortfarande ligger kvar på samma låga nivå som förr. Det är ett ljus i ett annars ganska kompakt mörker.

Äldre kvinna i rullstol och yngre kvinna håller varandra i handen

Anmälda narkotikabrott ökar radikalt

Om man tittar närmare på antalet anmälda narkotikabrott så syns en tydlig ökning. Faktum är att det sedan början av decenniet skett en ökning av antalet anmälda narkotikabrott i Sverige som ligger på hela 33 %. År 2018 så kom det in hela 107.000 anmälningar gällande narkotikabrott. En, för många, förvånansvärt hög siffra som dock kan ha fler än en förklaring.

Handlar det om vi missbrukar narkotika i en större utsträckning än tidigare och att vårt svenska samhälle blivit mer liberalt inställda till droger? Eller, är dessa anmälda narkotikabrott frukten av att vårt rättsväsende och vår polis blivit bättre på att se mönster och fånga in misstänkta?

Det finns naturligtvis en kombination mellan dessa båda alternativ, men det mesta handlar dock - tyvärr - inte om polisens jobb. Det handlar om att våra vanor förändrats och att vi idag är mer öppna för att prova och bruka olika narkotiska preparat.

Ökning av narkotikabrott i alla årskullar

I nästan alla åldersgrupper så ökar användandet av narkotika. I och med detta så har alltså även antalet narkotikabrott ökat - detta som en logisk följd av att narkotika inte är tillåtet i Sverige. Undersökningen visar att åldersgrupper mellan 18-44 idag ser mer liberalt på narkotika och där hela 4 % av alla tillfrågade sa att de regelbundet använt sig av något narkotikaklassat preparat under det föregående året. Det finns några intressanta punkter som vi kan titta närmare på ur samma undersökning:

  • De vanligaste drogerna som används är hasch, marijuana, amfetamin, kokain ich heroin.
  • Tabletter används i en högre omfattning. Bensodiazepiner och, framförallt, Tramadol har blivit vanligare och tilltalande för yngre människor. Dessa opioider är vanliga i samband med att yngre människor söker behandling.
  • Mer blandmissbruk än förr. För några år sedan så var ofta ett narkotikabrott och en behandling för ett missbruk synonymt med en enda drog. Som brukare så hade man en primärdrog - exempelvis kokain - och höll sig till denna. Idag så är det vanligare med ett blandmissbruk där missbrukare testar - och använder - de droger som finns tillgängliga.
  • Dödsfallen minskar. Vi avslutar positivt. Utöver att äldre väljer bort narkotika så finns det även en annan positiv del att titta på. Det avlider nämligen färre människor av narkotikamissbruk idag än vad fallet var för några år sedan. Det är bra, men det är väl egentligen också det enda som är riktigt positivt i sammanhanget.

När du letar hemtjänst i Upplands Väsby

28 feb 2020

Behöver du eller någon i din närhet hemtjänst? När man blir äldre, sjuk, eller har någon anhörig som inte är frisk och stark längre, då kan man behöva anlita ett företag som arbetar med hemtjänst. Även om det är kommunen som ansvarar för hemtjänsten, så är det ändå ett kommunalt bolag som tillhandahåller sådana tjänster. Och det är alltid socialtjänsten som avgör om man är berättigad att få ta del av hemtjänstens tjänster.

Man kan alltid anlita sådana och liknande tjänster på helt privat väg. Då kan man alltid söka upp ett sådant företag som erbjuder hemtjänstliknande tjänster, och de går då inom Rut-avdraget. Då kan man anlita dem för att komma och städa hemma hos en, tvätta ens tvätt, gå med en när man ska på stan eller till läkare eller vårdcentral. Kruxet med det är att man är tvungen att betala själv för sådana tjänster.

Då är man berättigad till hemtjänst

Enligt Socialstyrelsen har alla som är i behov av hemtjänst, eller bo på ett vårdhem, rätt att få bistånd till det. Först får man söka om att få ett bistånd enligt socialtjänstlagen. Man vänder sig till socialtjänsten som ska pröva behovet. Kommunen måste utreda alla ansökningar. Skulle man bli nekad det biståndet, kan man alltid överklaga det. Pratar man ett annat språk än svenska så kan man alltid ansöka om vård på det språk som ingår i minoritetsspråk i Sverige; meänkieli, samiska, romani, judiska till exempel. Anser sedan socialtjänsten att man är berättigad till bistånd till exempel hemtjänsten, alternativt ett boende för äldre med sjukvård eller service, så får man själv välja vilket företag eller boende som man vill vända sig till.

Man överklagar till en förvaltningsdomstol

Blir man nekad det bistånd som man anser att man har rätt till, så kan man alltid överklaga det beslutet till en förvaltningsdomstol, som är den domstol som alltid prövar det arbete som staten och kommunerna ska utföra enligt lagen. Men innan man gör det bör man alltid rådfråga en advokat eller jurist som är bra på förvaltningsrätt eller socialrätt. En sådan kan bedöma dina chanser till att få rätt i domstolen.

Välja hemtjänst för vården

När man sedan är berättigad till hemtjänst och vård av kommunen, så är det upp till den som behöver den att själv välja vilket boende eller hemtjänst som man vill ska ge den tjänsten. Då tar man kontakt, man kan få ett första möte med dem som ska erbjuda hemtjänsten och då får man en chans att säga om man tycker det verkar vara bra eller om man vill ha någon annan.

Vad är grön starr?

31 jan 2020

Nedsatt syn är en naturlig del av åldrandet, men även ögonsjukdomar drabbar främst äldre. En av de vanligaste är grön starr. Och vad är grön starr?

Grön starr kallas också för öppenvinkelglaukom och är en ögonsjukdom som gör att synnerven i ögat förtvinar. Ökat tryck inne i själva ögat skadar näthinnan och orsakar ett långsamt krympande synfält. Utan behandling löper den drabbade risk att bli blind.

Symtom på grön starr

Hos den som är drabbad av öppenvinkelglaukom krymper synfältet i långsam takt, och fläckvis kan synen falla bort helt. Eftersom det går så pass långsamt och oftast drabbar ett öga i taget kan det friska ögat kompensera för synbortfallet, och de flesta märker inte någon förändring i synen förrän efter lång tid. Vid det laget har synen ofta påverkats drastiskt på grund av skadorna sjukdomen orsakar. Synfältet kan till exempel upplevas som mindre och mörkare. Grön starr syns inte utanpå ögat ens vid stora skador, och ofta upptäcks sjukdomen när du till exempel ska skaffa nya glasögon hos optikern eller när du söker vård för något annat.

Tre äldre män och en yngre kvinna sitter och pratar på ett ålderdomshem

Västvärldens vanligaste ögonsjukdom

Grön starr är en folksjukdom, över 200 000 människor lever med den i Sverige. Det är västvärldens vanligaste ögonsjukdom och enligt WHO den tredje vanligaste orsaken till blindhet världen över. Den vanligaste orsaken är grå starr, en helt annan ögonsjukdom som ibland förväxlas med grön starr på grund av de snarlika benämningarna.

I riskzonen för öppenvinkelglaukom?

Vem som helst kan drabbas av öppenvinkelglaukom, eller grön starr. Det finns dock faktorer som ökar risken för att drabbas, den tydligaste av dem är stigande ålder.

Ungefär fem procent av Sveriges befolkning över 70 år drabbas av grön starr och sjukdomen är vanligast bland folk över 50 år. En annan faktor är högt tryck inne i ögat. Det är normalt inget man känner av, men en ögonspecialist kan mäta det för att se om det är så pass högt att det kan orsaka skador på synnerven. Om det finns andra i din familj som har öppenvinkelglaukom kan det vara värt att hålla uppsikt eftersom grön starr är ärftligt. Ytterligare en faktor som kan spela in är ditt ursprung, eftersom sjukdomen oftare drabbar människor med afrikanskt ursprung.

Tidig upptäckt mycket viktig

Ungefär hälften av de som är drabbade av sjukdomen vet inte om att de har den. Grön starr går att behandla, men den syn man har förlorat går inte att få tillbaka. Behandlingen går ut på att sänka trycket i ögat för att undvika försämring och fördröja sjukdomens förlopp, och den vanligaste behandlingsformen är trycksänkande ögondroppar. Även laserbehandling förekommer. Operation förekommer också, oftast om patienten av olika anledningar inte kan ta ögondroppar. Om du är orolig eller tillhör riskgrupper går det bra att rådgöra med husläkare eller optiker kring din oro, de kan båda skriva remiss till ögonspecialist om anledning föreligger. Undersökningen är smärtfri.

Här kan du få hjälp med grön starr och andra ögonsjukdomar.

Bra att tänka på om du vill äta en vegansk kost

10 dec 2019

Att dra ner på animaliska produkter sägs vara bra för både kropp och miljö. Här följer några saker som är bra att tänka på om du vill äta en vegansk kost.

Varför vegan?
Att vara vegan innebär att man enbart äter vegetabiliska livsmedel. Det vill säga att alla former av kött, fågel, fisk, skaldjur, mjölkprodukter och annat som kommer från djurriket utesluts helt till förmån för sådant som är växtbaserat. Det kan verka hårt men faktum är att det är en vanesak.

Vissa gör det av etiska skäl för djurens skull, andra gör det för miljön och andra av hälsomässiga eller medicinska skäl. Om du funderar på att övergå till en vegansk kost kan det vara bra att först fundera på varför. Med ett tydligt syfte blir det också enklare och du kommer troligtvis inte känna att du går minste om något.

Olika grönsaker som ligger på ett bord

Läs på

För att ställa om från ”köttätare” till en helt vegansk kostcirkel krävs en del kunskap. Det kanske inte är så svårt i sig att undvika animaliska produkter men däremot kan det vara svårt att lära sig veta vilken näring man behöver och var man hittar den. Oavsett om man är vegan eller inte behöver man tillgodose kroppens behov av olika vitaminer och mineraler och det är därför bra att veta vilka produkter man kan äta som faktiskt också är bra att äta.

Ett bra tips är att leta efter veganska recept. På nätet finns mycket att hitta och det passar såväl för nybörjaren som för den som har hållit på ett tag. Med färdiga recept blir det enklare att veta både vad man ska handla och hur man ska tillaga sin mat och det är en väldigt bra början. Idag finns även många fina kokböcker att köra för den som föredrar att ha en bok att bläddra i.

Hitta proteinkällor

Protein är väldigt viktigt för kroppen och den som inte äter veganskt eller vegetarianskt får generellt i sig mest protein genom att äta köttprodukter. Protein finns dock även i andra livsmedel så som bönor, nötter, liner och frön. För att ta ett exempel kan vi jämföra kyckling och sojabönor, där kycklingen innehåller ca 27 gram protein per 100 gram kyckling och sojabönan innehåller hela 36 gram protein per hundra gram bönor.

Den som påstår att det är svårare att få i sig protein bara för att man inte äter kött har alltså fel. Det finns många likvärdiga alternativ från växtriket och det gäller bara att man hittar något man tycker om.

Komplettera med kosttillskott

Den som äter en helt vegansk kost kan behöva fylla på med vitaminer och mineraler i form av kosttillskott. Bland annat B-vitamin och järn hittas främst i köttprodukter och därför är det bra att komplettera. För att veta om man lider av brist på vitaminer kan man med fördel besöka sin vårdcentral för att ta ett enkelt blodprov och på så vis få veta exakt vilka typ av kosttillskott man kan tänkas behöva.

Behöver din anhörig en hemtjänst?

11 nov 2019

Är det så att du har en anhörig som behöver få hemtjänst? Som i de flesta andra fall när kommunen ska fatta beslut, så kommer kommunen att först utreda om din anhöriga behöver hemtjänst. De gör då en behovsprövning, och pratar med din anhöriga om hennes, eller hans situation i sitt hem.

Skulle de då komma fram till att hon, eller han inte klarar sig på egen hand utan behöver till exempel hjälp med att få mat, göra ärenden på stan eller få städat i sitt hem, så bestämmer de sig för en aktör som erbjuder hemtjänst. Här finns flera hemtjänster som antingen är kommunala eller privata som kan erbjuda en sådan hemtjänst.

Välja hemtjänst i Stockholm

Bara i Stockholm, finns det över 500 hemtjänster, som antingen är privata bolag eller kommunala sådana. Eftersom alla kommunala, och statliga tjänster som upphandlas måste ske på ett offentligt sätt, så annonserar kommunerna om sitt behov av upphandling av hemtjänster i en viss del i Stockholm. När sedan alla de som vill vara med om anbudet har inkommit med sitt erbjudande, ska kommunen sedan bestämma sig för vilken hemtjänst som de ska anlita. Oftast går de (tyvärr) enbart efter vilka som gör det för billigaste peng. Det är synd, för bara att en hemtjänst är billig behöver det inte betyda att den hemtjänsten är bäst – snarare tvärtom.

Billigast är inte alltid bäst

Det som kostar minst är inte alltid det som är bäst. Tyvärr är det många tjänstemän på kommunerna som enbart tittar på ekonomin kortsiktigt och som tror att alla hemtjänstföretag arbetar på liknande sätt. Det gör de sällan. Tvärtom kan det mycket väl hända att den som är billigast, tänker på ett märkligt sätt att den kund som väljer dem, "får vad de betalar för". Det innebär då tyvärr att de knappt utför sina hemtjänster, om de är riktigt billiga. De på kommunerna tror då att de "sparar" in på kostnaderna medan de som behöver hjälpen knappt får det som de behöver, vilket är synd om de gamla.

De gamla har arbetat hårt

Det kan många gånger vara riktigt synd om de gamla. De kanske har arbetat ett helt liv. När de är gamla, trötta och kanske sjuka, behöver de verkligen samhällets hjälp med det som de inte klarar av, så att de kan fortsätta bo i sina hem. De förtjänar den bästa tänkbara hjälp som de bara kan få. Dem ska vi inte spara in på.

När någon behöver åderbråcksbehandling

10 jul 2019

Något som ofta kan drabba många äldre personer är ådrebråck. Har de till exempel arbetat i måga år som lärare, frisör, flygvärdinnnor eller med något annat yrke som innebär att de står och går mycket, kan man drabbas av åderbråck, eller ett ådernät. De ser ut som spindlar och är små, finare blå nät på benen, knävecken eller på låren.

Därför får man åderbråck

Åderbråck beror på att blodet inte pumpas riktigt runt i kroppen som det ska. Vi vet ju att blodet färdas ut i kroppen, med syrerikt blod och tillbaka till hjärtat där det syresätts. På grund av jordens dragningskraft vill blodet i våra kroppar ner i benen och vaderna. För att förhindra det, har vi klaffar i alla blodkärl som täpper till så att blodet inte bara åker ner i benen, utan pumpas tillbaka till hjärtat. Den som har drabbats av ådrebråck har vener som inte riktigt är täta; de håller inte tätt mot jordens dragningskraft. I stället samlas blodet i venerna och bildar på så sätt åderbråck.

Inget behov operera bort åderbråck

För många år sedan opererade man alltid bort åderbråcken, vilket var ett ganska så stort ingrepp. Det har gjort att patienterna fick en lång konvelescens, plus att det kostade vården mycket att alltid operera. Numera behöver man inte operera bort åderbråck. Det görs endast i undantagsfall. Det finns andra sätt att bota åderbråck på. Här tar vi upp några åderbråcksbehandlingar:

  • Skumbehandling av åderbråck – detta innebär att man sprutar in aethoxysklerol i en blandning med skum. Det elder till att venen kollapsar. Man följer alltid upp denna process med ett ultraljud.
  • Endovenös åderbråcksbehandling – man kan använda en tunn laserfiber som man för in i venen med åderbråck, tillsammans med kall vätska som bedövar venen. Sedan hettas laser upp och förstör blodkärlen inuti venen.
  • Virknålsteknik tar bort åderbråcken – med ett virknålsliknande instrument kan man ta bort venerna som har drabbats av åderbråck. Man gör ett litet snitt där de drabbade venerna finns och tar bort de drabbade venerna. Detta brukar man göra tillsammans med de andra behandlingsmetoderna.

Så hittar du rätt åderbråcksbehandling

Om du vill hitta en mottagning som använder sig av dessa åderbråcksbehandlingar kan du googla "åderbråcksbehandling Stockholm" som exempel. Bor man på en annan ort än jsut Stockholm, bör man skriva in den orten i stället för "Stockholm". Då bär du få upp några förslag av Google på mottagningar som gör åderbråcksbehandlingar. Efter det kan man ringa och fråga efter några av dessa behandlingar. Lycka till!

När åderbråcken behöver behandlas

24 jun 2019

Åderbråck är en väldigt vanlig åkomma som många människor  drabbas av, oftast efter 40 årsåldern. Man tror att så många som 30 % av befolkningen någon gång drabbas av åderbrock. Men vad är det då? Det ser ut som flera svullna och ytliga blodådrar, oftast på ben och vader.

Det är vid få undantag helt ofarligt, men kan vara mycket besvärande för vissa. Medan andra endast tycker det är ett kosmetiskt problem. 

Hur uppstår åderbråck 

Kroppens blodomlopp består av massor med artärer och vener. Artärerna förser kroppen med syre och venerna ser till att blodet til lungor och hjärta. 

I benen har venerna klaffar som ska förhindra att blodet ska rinna tillbaka i benet. När klaffarna inte fungerar som de ska rinner blod tillbaka och åderbråck uppstår. Det blir ett ökat tryck i benet i och med detta.

Två sorters vener i benen

I benet finns ett djupt och ett ytligt system av vener. I det djupa finns det mest blod. Det är inte inte i de djupa venerna som man får åderbråck, utan det är i de ytliga som åderbråck uppstår.

Det är som sagt sällan farligt men många ldier av det ändå. Man kan få problem som svullnader, klåda, tyngdkänsla, värmeökning, krypningar och kramp. Många som lider mycket kan besöka en kirurg för en åderbråcksbehandling.

Behandlingar mot åderbråck

Det finns 3 vanliga metoder som används för att behandla åderbråck och den mildare formen som heter ådernät. Det är dels laserbehandling, skumbehandling samt virkhålsteknik. Dagens metoder är betyygligt mer skonsamma än den tidigare. Den gick ut på att helt enkelt ta bort venen genom att gå in kirurgiskt och dra ut den, vilket medförde en smärta och ärrbildning.

Laserbehandling

Den mest effektiva av dagen metoder är med laser. Det ger ett klart bättre resultat och medför nästan inga komplikationer. Det blir oftast inga synliga ärr utan man går bara in via ett litet hål. Där förs en mycket tunn laserfiber in i den skadade venen tillsammans med bedövningsmedel. Lasern förstör effektivt venen genom upphettning.

Behandling med skum

I vissa fall är det inte möjligt med laserbehandling. Det kan vara på grund av att venerna är mycekt små och eller slingriga. Det kan också vara efter en tidigare behandling av återbråck.

Då går kirurgen in med ett skum i den venen med ett kärlretande ämne under kontroll med ultraljud. Skummen gör att venen helt enkelt kollapsar och återbråcken försvinner. 

När du behöver hemtjänst i Uppsala

10 jun 2019

Behöver du hemtjänst i Uppsala? När man blir äldre, vilket alla blir, ingen kommer undan det, går man tillbaka i tiden. Ofta försvinner närminnet alltmer. Då närminnet försvinner kommer minnena däremot tillbaka allt längre ner i åldrarna. Till sist, om demensen får fäste inom de äldre, kommer de ihåg hur barndomen var som bäst. Man har sett det i många äldres situation. De språk som man kanske har lärt sig som vuxen, försvinner. Till sist, när demensen har ett stadigt grepp om en äldre person, kan hon eller han endast det språk som hon eller han lärde sig som litet barn. Då är det mycket viktigt att den äldre personen får hemtjänst på det språk som hon eller han talade som barn.

Hemtjänst som är anpassad till de äldre

Vi har inte haft det så bra som vi har det just nu. I Sverige har vi en otroligt hög levnadsstandard. I alla fall om man jämför med andra länder och om vi jämför med hur det såg ut för 40-50 år sedan. Men det perspektivet är det väldigt få som har. Även om vi har en hög levnadsstandard har ändå skillnaderna mellan de väldigt rika och de relativt fattiga vuxit i otroligt snabb takt. Med tanke på alla de som inte har de resurser som de riktigt rika har, är det viktigt att samhällsfunktionerna fungera, såsom äldre vården och hemtjänsten. De äldre har oftast arbetat hela sitt liv. De har slitit och kämpat för att generationen efter dem ska få det bättre. av den anledningen tycker man att de borde få den bästa tänkbara vården och hemtjänsten när de behöver det.

Viktigt med sällskap för de äldre

De äldre i Sverige är överraskande ensamma. Vi lever i ett samhälle som är mycket individuellt och individcentrerat. Det finns ett ordspråk som säger "bra karl reder sig själv", vilket ungefär betyder att om man är självständig och inte ber om hjälp, är man en bra person. Ett annat säger "om du sköter ditt så sköter jag mitt", vilket innebär att man helst av allt inte ska blanda sig i andra människors göranden och låtanden. Man ska helst inte ha med varandra att göra. Denna mentalitet är en del av den utveckling som har gjort så många äldre personer ensamma. Man har haft det som ett mål i livet att alla ska vara så självständiga som möjligt. De äldre ska inte vara beroende av de yngre, och tvärtom. Det är en av orsakerna till att så många äldre är ensamma. Då kan hemtjänsten ge de äldre sällskap.

Ska vi låsa in våra äldre?

6 jun 2019

Det finns en hel del nyheter i vad man skulle kunna kalla "Åh-fan-medier". Åh-fan kommer från att nyheterna som presenteras där ska vara så uprörande att man säger "Åh fan" varje gång som man läser eller hör eller ser dessa nyheter. Till exempel ett sådant medium är Uppdrag granskning, någon av de forna kvällsblaskorna Aftonbladet, Expressen och Kvällstidningen. I dessa "Åh-fan-medier" får man veta att de äldre blir åsidosatta.

Äldre boenden saknar tillräcklig personal

De blir inlåsta på kvällarna för att personalen ska kunna gå hem tidigt och själva pyssla om sin egen familj. De äldre som bor på dessa hem, är förvirrade och vet inte om det är dag eller natt. I stället för att hemmen som hyser förvirrade äldre människor skulle kunna anställa fler i personalen så att de inte måste låsa in dem på kvällarna, går pengarna i stället rakt in i fickorna på finansiärer i form av feta vinster. Det är våra skattepengar som istället för att gå till de gamla och personal som ska ta hand om dem, går pengarna till resor och lyx till ägarna och deras aktieägare.

Vi nedmonterar väldfärden i Sverige

Är det så här vi vill ha det? Det verkar inte vara bättre än så, eftersom vi har haft detta system redan nu i flera årtionden. Och vi har haft val där emellan, då vi som röstande befolkning hade kunnat avskaffa detta vidriga system. Numera är det inget av partierna som vill anskaffa detta system som tar pengarna från de äldre och ger dem till ägarna av vårdbolag.

På samma sätt har vi sett en nedmontering av välfärden som en gång byggde upp Sverige. Det gäller de personliga assistenter som förut har gjort det möjligt att kunna arbeta, studera och ha en meningsfull fritid (nästan) som alla andra som inte är handikappade. Dock har inte alla personliga assistenter försvunnit. Än är det möligt att få en kompetent personlig assistent och få hjäp med det mesta som man inte kan göra om man är handikappad.

Så fungerar personlig assistens

Tanken med LSS är att människor som inte kan röra sig som andra människor, ska kunna fungera på (nästan) samma sätt som alla andra. På det sättet ska de inte behöva bli inlåsta för att det saknas personal som kan ta hand om dem. De ska till exempel kunna bo i en egen lägenhet. Där måste de kanske få hjälp med den personliga hygienen, handla om laga mat och så vidare. Här kan du läsa mer om personliga assistans i Stockholm: http://www.personligassistansstockholm.nu.

När de äldre behöver städfirma

3 jun 2019

De äldre vårdas under allt längre tid i sina hem. Det finns ekonomiska och politiska beslut bakom den utvecklingen. Det kostar helt enkelt mindre för kommunernas och landstingens äldrevård om de äldre stannar hemma och får tillgång till hemtjänst, sjukvård och tillsyn i stället för att de flyttar in på äldrehem. De bostäder som de äldre bor kvar i även när de är sjuka och gamla, har de oftast redan betalat för. I de egna hemmen, trivs de och känner sig hemma. Däremot kan de alltid behöva städhjälp av en städfirma som kommer och städar deras bostäder.

Behovet av hemstädningsföretag har ökat

Av flera anledningar har behovet av städfirmor som kommer hem till en och utför olika städtjänster ökat. Särskilt mycket har efterfrågan på hemstädning ökat allra mest, visar siffror från Skatteverket, som ser hur mycket svenskarna drar av på inkomstskatten för olika avdrag inom både Rot och Rut. Det att det är ekonomiskt möjligt för en medelinkomsttagare att anlita en städfirma för hemstädning och att allt fler lever antingen hemma för att de kan det, eller är för dåliga för att flyttas in på någon institution. Även många barnfamiljer efterfrågar hjälp i vardagen på grund av stress i arbetsliv och familjeliv.

Om du behöver städfirma i Norrland

Är det så att du bor i Norrland och behöver en städfirma i någon stad från Luleå till Sundsvall så finns det flera städfirmor att välja mellan. När du ska välja en städfirma som ska göra hemstädning, kan det vara bäst att välja en städfirma med goda referenser, egen ansvarsförsäkring, till exempel nöjd-kund-garanti och som är allmänt pålitliga. Hur de tidigare har bemött sina tidigare kunder säger en hel del om hur de antagligen kommer att bemöta även dig.

Kontrollera städfirman innan du bestämmer dig

Så att kontrollera referenser är därför en bra idé. Har de en nöjd-kund-garanti, kan du vara ganska säker på att du blir nöjd med deras arbete. Har de egen ansvarsförsäkring innebär det att de tar ansvar ifall att något skulle gå sönder när de arbetar hos dig, eller att något annat händer. Känner du dig fortfarande osäker om du ska anlita en städfirma trots att de uppfyller alla hittills angivna kriterier, kan man ännu läsa om företaget på olika omdömessajter där tidigare kunder kan berätta om hur de har arbetat och vad de tycker om deras tjänster och produkter.

Kommer framtidens pensionärer att ha sämre tänder?

20 maj 2019

Enligt en i Tandläkartidningen publicerad undersökning kring äldre personers mun- och tandhälsa så upplevde många äldre - de tillfrågade var medlemmar i PRO - att deras tänder var i gott skick; och de upplevde även att samma sak gällde deras jämnåriga bekanta. Glädjande och ett kvitto på att vi i Sverige har det väldigt bra förspänt med skickliga tandläkare som i kombination med egen skötsel (tandborstning) och en sund kost leder till mindre besvär på ålderns höst.

Och, om så ej skulle vara fallet så upplever ändå många äldre att livet med exempelvis tandproteser är fullt fungerande; något som man kan tacka den stora utvecklingen inom området för. Dagens tandproteser är bättre, de skaver inte, glappar inte och då de dessutom ser likadana ut som vanliga tänder så finns även en estetisk fördel.

Kort och gott: våra äldre har mindre besvär med sina tänder än vad föregående generationer haft. Det har, av allt att döma, blivit lättare att se åren förflyta och där man, trots detta, kan leva ett liv med friska och fina tänder i munnen.

Barn i Stockholms fattiga områden har sämre tänder

Frågan är om utvecklingen nått sin kulmen? Är denna generation - och vår, vi som är i åldern mellan 30-50 år - de sista som kommer att möta ålderns höst med friska tänder? Frågan är relevant sett till en annan undersöknings om nyligen genomförts av tandläkare i Stockholm.

Denna skedde i syfte att klargöra hur våra barns tänder ser ut; en undersökning som kom med en fadd eftersmak. För första gången på mycket länge så kunde man nämligen se en viss försämring och där framförallt tandläkare i Stockholm slog larm om tandstatusen på barn i fattiga områden.

Skillnaden mellan fattiga barns tänder och rika barns diton var nämligen häpnadsväckande. Barn i fattiga områden hade större problem med karies och frätskador och de hade samtidigt också en mindre benägenhet att A) borsta sina tänder och B) besöka en tandläkare. Här krävs det insatser. Barns tänder är värda att ta på allvar och vikten av att i tidig ålder lära sig om skötsel och hygien. Här krävs information och samordnade insatser från både tandläkare och skolor i Stockholm. Denna fråga måste lösas; alla ska ha rätt till fina tänder även vid ålderns höst. Som barn bygger man den grund som man sedan kan stå på genom resten av livet.

Ät rätt - en uppmaning från tandläkare

En gemensam nämnare kring sämre tänder - oavsett ålder - som många tandläkare pekar på handlar om kosten vi numera intar. Vi äter sämre och vi äter mat som inte tillagas från grunden. Hur vi äter den är också avgörande till tändernas sämre skick: att slänga i sig en hamburgare i farten på Tunnelbanan må vara gott - men ut ett hälsoperspektiv är det helt värdelöst.

En anledning till att äldre har bra tänder är att de äter bra och att de äter rätt. Det senare förklaras av att man äter frukost, lunch och middag - inte en massa småätande så fort hungern sätter in. Tänderna får vila och mår genom det bättre. En viktig punkt enligt alla tandläkare som vill peka på en enkel väg att nå bättre tandhälsa i alla led.

På https://solnadental.se/ kan du läsa mer om modern tandvård

Öppen operation – En behandlingsform vid svårare åderbråck

9 maj 2019

Tidigare har operation varit den självklara vägen för att behandla svårare åderbråck. Det har helt enkelt inte funnits tydliga alternativ. Detta är däremot något som ändrats bland annat tack vare utveckling av laserteknik och andra behandlingsformer. Även om öppen operation fortfarande tillämpas så kommer alltså andra behandlingsformer starkt. 

Om operation eller annan behandling bör användas avgörs när läkare genomför undersökning av personen som har besvären. Ser man till fördelarna och nackdelarna med denna behandling så nämns ofta dessa:

Fördelarna

Är det åderbråck i större vener kan operation vara det bästa alternativet. Tack vare att behandlingsformen har använts under längst tid går det även att hävda att det finns mest erfarenhet och historik bakom den. Det är helt enkelt en välbeprövad behandlingsform för åderbråck som i de allra flesta fall har gett mycket gott resultat. 

Nackdelarna

Framförallt handlar nackdelarna om att operation är ett betydligt större ingrepp än andra former av behandlingar. För det första krävs antingen ryggmärgsbedövning eller sövning. Därmed tar behandlingen längre tid utifrån sövning, operation och uppvaknande. Dessutom kan detta ställa högre krav på patientens mående innan operation kan genomföras. 

I och med att det är operation skapas även betydligt större operationssår än vid behandling med exempelvis laser. Ett sår som generellt ger större smärta och påverkan efter att hela operationen är klar. Det kan därmed påverka tiden man behöver vara sjukskriven eller äta smärtstillande. Vid en laserbehandling kan man i princip gå tillbaka till jobbet dagen efter även om många vill vara hemma någon dag extra för att ta igen sig. Det är helt enkelt längre konvalescenstid. Med andra ord hur många dagar som behövs för att återhämta sig. 

Trots större ingrepp så anses inte operation generellt vara bättre än exempelvis RF-behandling. Ur ett perspektiv att man vill få absolut bäst vård väger alltså inte operation tyngre än annan behandling. 

Gratis undersökning – men kolla vad de erbjuder

Har du åderbråck och vill undersöka om behandling skulle förbättra detta? Undersökningen är oftast gratis hos de kliniker som genomför dessa behandlingar. Efter behandling säger de vilken behandlingsform som de rekommenderar. 

Men kom ihåg att olika kliniker kan ha olika brett utbud på behandlingsformer. Det finns exempelvis de som har RF-behandling (Radiofrekvens), skuminjektion, laser eller jobbar med kompression. Om de enbart erbjuder en enda behandling finns risken att de inte har kompetens att se andra lösningar än just denna behandling. 

Känner du dig osäker så kontakta flera kliniker och be om gratis undersökning och rådgivning. Kanske kan det ge en samlad bild av vad som är bästa alternativet. 

Kan äldre få tandimplantat?

22 apr 2019

1973 var 15% av Sveriges befolkning helt tandlös. I dag är den siffran nere under en procent. Tandvården i Sverige har under det senaste halvseklet tagit enorma kliv framåt, tack vare utbildning, forskning och opinionsbildande. Införandet av fluortandkräm på 50-talet har också haft en avgörande betydelse för tandhälsan i Sverige.

Äldre i Sverige idag har en betydligt bättre tandhälsa än förr i tiden. Det är mycket ovanligt att bli helt tandlös, något som nästan alltid drabbade äldre under mitten av förra århundradet. Däremot är det inte ovanligt att en eller annan tand lossnar, till följd av att man slarvat med munhygienen, eller genom en olycka. Då kan tandimplantat vara en bra lösning, eftersom det permanent ersätter den förlorade tanden och eliminerar behovet av löständer eller brygga.

Hälsan viktigare än åldern

För äldre är det extra viktigt att sköta sin tandhygien, eftersom man är mer mottaglig för bakterieangrepp och inflammationer. Dock behöver man aldrig oroa sig för att man är för gammal för tandimplantat. När det kommer till huruvida ett tandimplantat ska bli lyckat eller ej, handlar det framför allt om hur friskt käkben man har och hur villig man är att anstränga sig med sin munhygien.

Hos vissa äldre kan det saknas tillräcklig benvävnad för att kunna sätta ett implantat. Det går att transplantera och bygga upp benvävnad, och det finns även forskning som visar att det snart är möjligt att framställa benvävnad på syntetisk väg, men det kan ibland också vara så att det finns bättre alternativ än ett tandimplantat för vissa äldre. För tandläkaren handlar det om att tillsammans med patienten hitta den rätta lösningen. Är patienten ovillig att lägga ner det arbete som krävs för att sköta om tandimplantatet kommer det antagligen till slut att lossna. Då kan proteser eller en brygga var en bättre lösning.

Många äldre i Stockholm får tandimplantat

Bara här i Stockholm finns flera exempel på relativt unga människor som fått tandimplantat som senare lossnat, på grund av att man slarvat med munhygienen. Samtidigt finns många äldre som har tandimplantat och på egen hand eller med hjälp av hemtjänstpersonal har skött dem exemplariskt. Deras tandimplantat sitter som berget.

God munhygien det viktigaste

Allt kokar ner till hur troligt det är att patienten förmår sköta om sina implantat, och vilken hjälp han eller hon kan få att sköta sina tänder. När det gäller vård av äldre kan den ju fungera både bra och mindre bra, och det är viktigt att personal i äldreomsorgen är medvetna om riskerna med att sköta om ett tandimplantat dåligt. Ofta tar det lång tid innan man upptäcker en inflammation runt ett implantat, det smyger sig på och blir oftast inte kännbart förrän det är för sent.

Regelbundna tandläkarbesök för att undersöka statusen på implantatet och ta bort plack och ojämnheter där bakterierna lättar ekan få fäste är av stor vikt. En viktig uppgift för omsorgspersonalen blir då att motivera den äldre att komma iväg till tandläkaren.

 

← Äldre inlägg