Vård av äldre

Blogg

RSS

Då är det bråttom att ringa en tandläkare i Solna

21 Feb 2023

Hos en tandläkare i Solna med akut tandvård kan du få snabb hjälp när du behöver den. Och när du slagit ut en tand är det verkligen snabba puckar som gäller.

Om du slagit ut en tand behöver du ringa en tandläkare med en gång. En utslagen tand är ett akut tandproblem som måste åtgärdas just akut. De flesta tandläkare erbjuder akut tandvård även till patienter som inte är inskrivna på deras kliniker. De brukar dessutom har speciellt tingade akuta tider som inte går att boka i förväg.

Det här är goda nyheter för dig som slagit ut en tand i Solna. Många av Solnas mest erfarna tandläkare är nämligen vanligtvis uppbokade långa perioder i förväg, och man kan behöva vänta länge på att få komma in på en av deras ordinarie tider. Men är ärendet akut har du alltså förtur även hos dessa upptagna tandläkare (om de tar emot akuta patienter).

Tandläkare vill att du ska lägga den utslagna tanden i komjölk

Om du kommer in riktigt fort efter att ha slagit ut en tand, kan det till och med gå så bra att det går att sätta tillbaka din riktiga tand i munnen. Det kräver självklart att du har tanden med dig och att den förvarats på rätt sätt. Lägg den inte i vatten. Bästa stället att förvara den på är faktiskt i munnen, annars i ett glas mjölk.

Observera att mjölken ska vara komjölk. Havremjölk eller sojamjölk går inte alls för sig. Om du inte har någon komjölk kan koksaltlösning fungera. Om du väljer att förvara tanden i munnen bör du försöka peta tillbaka den ned i tandhålan där den satt. Och sedan fort in till tandläkaren!

 Hitta mer info kring tandläkare, gå till denna sida: tandläkaresolna.nu

Företagshälsovård Stockholm - vanliga frågor

29 Jan 2023

Upplever du att ni har en god stämning på arbetsplatsen och att du som chef bidrar till en sund arbetsmiljö? Många svarar automatiskt ja på den frågan och man gör detta då man aldrig hört några klagomål från sina anställda.

Men, petar man lite på ämnet så brukar det också lossna viss fernissa och en annan bild kan träda fram. Antalet sjukdagar kan ofta fungera som ett lackmustest i frågan om arbetsmiljö. Har ni många sjukskrivningar och har ni många exempel på där folk gått in i väggen? Detta indikerar i allra högsta grad att någonting är galet och att det krävs förändringar.

Genom företagshälsovård i Stockholm kan man dels fastställa måendet hos de anställda, dels skapa handlingsplaner och ett förändringsarbete och dels också - viktigt! - följa upp allt detta genom att boka in nya tider för företagshälsovård i Stockholm. Här nedan tänkte vi svara på några vanliga frågor om just detta ämne - som följer:

Varför är företagshälsovård i Stockholm bra?

Därför att du - och alla anställda - får svar kring er hälsa och ert välmående. Man tar olika tester och man kan genom dessa identifiera risker för olika sjukdomar. Dessutom så ges man också en massa frågor kring den egna livsstilen som kan skapa förändringar. Dricker du för mycket alkohol, hur ofta rör du på dig, hur upplever du stressnivån i ditt liv och vilken typ av mat äter du? Det är viktiga frågor vars svar kan leda till klara förbättringar: man får en ögonöppnare.

Är företagshälsovård dyrt?

Det finns olika aktörer som man kan anlita och inom ramarna för företagshälsovård i Stockholm finns också olika typer av paket. En mer grundlig undersökning kommer att kosta mer pengar och likaså om det handlar om mer regelbunden uppföljning. Men, oavsett: det handlar om en ren investering. Genom att upptäcka faror i tid och genom att identifiera risker så kan man också komma undan de kostnader som exempelvis sjukdagar- och sjukskrivningar för med sig.

Läs mer om företagshälsovård på www.företagshälsovårdstockholm.nu.

Hur utförs ett tandimplantat i Göteborg?

8 Nov 2022

Vill du veta hur ett tandimplantat i Göteborg utförs kan du ta en titt hitåt. Här får du veta steg för steg hur det går till före, under och efter operationen.

Det första steget är att boka tid för en konsultation. Då går du igenom med din tandläkare vad som behöver göras och hur omfattande allt blir. Det ger dig en ram för tiden under vilka en eller flera operationer kommer utföras, och en uppfattning om hur stora kostnaderna kommer att bli.

Det andra steget är att boka tid för din operation. Den utförs av ett team med specialister. Alla med fokus på tandvård och implantat. Det tredje steget är att läka och vänta på att dina konstgjorda tänder ska bli färdiga så att de kan sättas fast på titanskruvarna i dina käkben.

Vad kostar ett tandimplantat i Göteborg?

Inget implantat är det andra likt när det gäller själva operationen. Det går därför inte att sätta ett fast pris på ett tandimplantat då det är beroende på vilken slags operation som behöver göras och hur många skruvar som ska sättas in. Det kan även ta olika lång tid att tillverka dina konstgjorda tänder.

Men det går att hitta flera ställen där du kan få prisvärda tandimplantat i Göteborg. De flesta har inte bara specialiserat sig på implantat utan kan erbjuda annan vård vid sidan av. Det kan handla om vanliga undersökningar eller kontakt med en tandhygienist. Med andra ord kan du få allt du behöver.

Var med på en HLR-utbildning i Stockholm

14 Jun 2022

Med en HLR-utbildning i Stockholm lär du dig livräddande insatser vid olyckor av en erfaren utbildare som löpande lär och inspirerar andra människor till detta.

Har det blivit dags att gå en HLR-utbildning i Stockholm och ni vill veta vart ni ska vända er? Det går att hitta duktiga utbildare för just HLR i er närhet och man kan boka en utbildning för hela arbetslaget via deras hemsida.

De som utbildar i HLR har lång erfarenhet och vet vad som krävs vid ett plötsligt hjärtstopp – att det är snabba ryck som gäller och att det kan rädda liv om man utför det på rätt sätt. Har ni gått en HLR-utbildning tidigare men det var länge sedan, eller om ni är helt nya, är det hög tid att fräscha upp kunskaperna. Tänk på att mycket utbildning är en färskvara och samtidigt är kunskap aldrig tungt att bära.

HLR-utbildning som räddar liv

På en utbildning får man lära sig alla grunderna i effektiv hjärt-och-lungräddning samt hur man larmar 112 vid olycka. Det finns mycket man som person kan hjälpa till med vid en olycka innan räddningstjänst är på plats, och det är de insatser man gör där som kan vara avgörande för om en olycksdrabbad individ överlever eller ej. När man har avslutat utbildningen kommer man att få ett certifikat som intygar att man gått HLR-utbildningen. En del av målet med utbildningen, förutom att du själv lär dig livräddande insatser, är att kunna inspirera andra till att hjälpa till vid olyckor.

Har du antikroppar?

22 Jan 2021

Tror du att du har haft Covid-19, fast att du kanske inte är helt säker? Då är du inte ensam. Du är inte heller ensam om du nu känner att du vill kolla om du utvecklat antikroppar mot Covid-19.

Det kan vara så att man misstänker att man haft Covid-19, men att man inte är helt säker. Kanske fanns det inte möjlighet att ta ett test för pågående infektion just då när man kände av sina symtom. Symtom på Covid-19 är hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående och ont i muskler och leder. Man kan ha ett eller flera av dessa symtom. Om man hade något eller några av dessa symtom men inte kunde provta sig då, kan man istället i efterhand ta ett test för att se om man utvecklat antikroppar.

Bli frisk först!

Med ett antikroppstest för Covid-19 kan man testa om man har just antikroppar mot sjukdomen. Ett sådant test bör man dock inte göra under pågående infektion. Dels för att man såklart inte ska ta sig till provmottagningen när man är sjuk, med risk att smitta andra. Dels tar det ett tag innan kroppen har hunnit bilda dessa antikroppar. Så vänta tills du varit frisk i ett par veckor. Om man ska testa sig så brukar det göras genom att man tar ett blodprov i armvecket. Det kan ta någon vecka innan man får svar på testet. Det går även att ta ett snabbtest där man får svar inom bara en kvart, men dessa anses inte vara lika pålitliga.

Vaccin för ett längre liv

3 Nov 2020

Över hela världen har vi olika sjukdomar som smittar och dödar människor. Det kommer hela tiden fram nya sjukdomar och forskarna gör allt i sin makt för att hitta ett vaccin för att skydda.

Vaccin hjälper kroppen med att stärka immunförsvaret. Våra fantastiska kroppar arbetar på det viset att alltid försöka få bort sjukdomar, och långt ifrån alltid är kroppen stark nog att ensam stå emot de olika virusen. I Sverige har vi olika vaccin och man börjar med dem redan som barn. Vissa av dessa vaccinationer ska följas upp, och du hittar massor av information om vaccin om du söker på det.

Sjukdom och smittspridning

I dagens läge vet vi egentligen inte mycket om de sjukdomar som har härjat och skövlat flera tusen liv, detta då vi inte behövt genomgå det själv. Pratar man med äldre kan de berätta historier om deras bekanta och familj som dog i olika sjukdomar. Sjukdomarna har inte försvunnit idag heller, skillnaden är att det numera finns vaccin som skyddar oss mot dem. Det finns hur många olika sorters vaccin som helst. I dagsläget kämpar man för fullt att hitta ett vaccin mot det nya viruset Covid-19. Det tar lång tid att få fram ett säkert vaccin och det är många människor som frivilligt ställer upp och testar innan man hittat rätt. I de delar av världen som inte har samma möjlighet till vaccin mister fortfarande många livet dagligen. Vi vaccineras som barn mot mässling, röda hund och kikhosta. Har man inte blivit vaccinerad som barn bör man kolla upp detta snarast och få sina vaccinationer. Vaccin räddar liv, så låt dig inte bli ett offer för någon sjukdom.

Vaccin för alla

Vaccin räddar inte bara människoliv. Det finns även vaccin för olika djurarter som hästar, hundar, katter, kor etc. Även där är det viktigt att sköta vaccinationen. Både för människor och djur räddar vaccin även andra individer. Det finns många idag som är emot vaccin och inte tror på dess styrka. Innan man tar något beslut om att gå ovaccinerad bör man ordentligt läsa på om det och innebörden av det. Det finns även vissa tillfällen där du kan behöva ta extra vaccin, detta gäller om du ska till länder som har andra sjukdomar än de som finns i Sverige. Planerar du att resa bör du först kolla upp om du behöver ta något särskilt vaccin. Ha din drömsemester och låt inte någon sjukdom stoppa den. Läs mer om vaccin på denna hemsida: vaccingöteborg.se 

Tips inför mötet med biståndshandläggaren

20 Sep 2020

Vi tänkte sammanställa några tips inför mötet med biståndshandläggaren. Tips som förhoppningsvis kan ge dig som pensionär en smidigare resa fram till att få den hjälp du behöver för att klara vardagen.

När man ansöker om hemtjänst eller annan kommunal äldreomsorg - exempelvis om att flytta in på ett äldreboende - så är det första steget att man träffar en biståndshandläggare. Denne ska i sin tur titta närmare på vilka behov som finns, hjälper till med ansökan och fattar slutligen ett beslut om vilka insatser som är möjliga att erbjuda och vilken hjälp man som ansökande kan få. Det första mötet är således väldig viktigt och vi tänkte här ge några tips om vad man ska tänka på inför detta möte.

Fler kommuner stramar åt livremmen

Innan dess så ska vi dock - tyvärr - säga att det blivit fler konflikter i samband med ansökningar om hjälp. Vissa av dessa har till och med gått så långt att man tvingats hitta en lösning ända upp i Kammarrätten. Det är naturligtvis långt ifrån en optimal situation och långt ifrån vad tanken är med att ta hand om våra äldre.

Här måste man emellertid se saken även ur en biståndshandläggares perspektiv. Denne har inte obegränsade resurser att strössla ut och i många kommuner - speciellt i dessa tider av åtstramningar - så är det så att man måste vända på varenda krona för att överleva. Det vi kan säga är följande: ju bättre förberedd man är, desto större är chanserna att man får den hjälp man behöver.

Tänk på att förbereda allting inför ditt möte

Med det senare i åtanke så går vi vidare med våra tips kring hur du som äldre ska tänka inför ett möte med din biståndshandläggare. Vi gör det bäst genom att rada upp dem i punktform som ser ut som följer:

  • Ta med en närstående. Ibland så kan det vara skönt att ha lite extra stöd vid sin sida och verkligen få fram det man vill ha sagt. Det kan också vara bra att ha med ett par extra öron då man genom detta kan ta till sig all viktig information.
  • Skriv ned alla behov. Se till att skriva ned exakt vilka svårigheter du möter i vardagen och vad du behöver hjälp med. Var ärlig mot dig själv också. Dagsformen behöver du också ha med i beräkningen. Vissa dagar är, helt enkelt, bättre än andra. Du får försöka hitta fram till hur en genomsnittlig dag ser ut för dig. Ett tips är att skriva dagbok under någon vecka innan mötet.
  • Vilken hjälp behöver du? Det är enklare för både dig och biståndshandläggaren om du redan innan sett över vilka tjänster som kommunen erbjuder - och vilka av dessa som passar dig bättre. Kommunerna idag jobbar aktivt med information så det mesta står skrivet online. Läs på och försök hitta en insats som ligger väl i linje med den hjälp du behöver.
  • Ställ frågor! Även om informationen är bra online så är den inte fullständig. Skriv ner de frågor du har om varje typ av insats som finns och ställ dessa till handläggaren. Detta öppnar dessutom upp för ett mer givande och tagande i ert samtal.
  • Sjukdomsintyg. Om du har problem som relaterar till sjukdomar, krämpor eller skador så är det bra om du har läkarintyg som styrker dessa problem. Äter du mediciner? Har du problem med någon specifik kroppsdel? Erbjud numret till din distriktssköterska eller läkaren du brukar besöka och ge biståndshandläggaren en möjlighet att kontakta dessa för lite djupare information om din problematik.
  • Speciella problem? Har du problem med att tala, hör dåligt eller på något annat sätt har något problem som kan försvåra ert möte? Se till att detta tydligt framkommer innan så att man hinner förbereda och vidta åtgärder som underlättar för er att samtala med varandra.

Vad kan man göra åt ömmande benhinnor?

14 Sep 2020

Vad kan man göra åt ömmande benhinnor? I takt med att fler och fler insett värdet av motion så har också fler fått uppleva avigsidorna med rörelse. I synnerhet gäller detta de som löper och en vanlig åkomma är ömmande benhinnor. Det kan innebära att man drabbas av en molande värk längs med smalbenen; en värk som sitter i även då man inte är i rörelse.

Ömmande benhinnor är i sak ingenting allvarligt. Även om värken kan vara ihållande, så är den sällan intensiv och det är i stort sett möjligt att leva som vanligt även om man känner viss smärta. Däremot så kan ömmande benhinnor förhindra ett fortsatt motionerande och det är något som kan kännas väldigt frustrerande om man antingen är van vid detta eller om man, som många, kanske precis har kommit igång.

Det senare kan innebära att man inte hittar tillbaka till exempelvis gymmet eller till löparspåret och att det i sin tur leder till en återgång till gamla, sämre vanor. Så kan man inte ha det. Vi tänkte därför presentera några lösningar på ömmande benhinnor och hoppas att dessa åter ska kunna få dig att se tjusningen med ett aktivt liv.

Ta reda på orsaken först

Innan man börjar med åtgärder så måste man hitta orsaken till varför man drabbats av ömmande benhinnor. Ett bra steg i detta kan vara att besöka en naprapat som - genom sin profession - kan ställa en diagnos och även ta fram ett lämpligt och specialanpassat rehabiliteringsprogram. En naprapat jobbar inte enbart med att bota smärta för stunden. Nej, denne har ett mer långtgående perspektiv och det innebär att han även ser över din livsstil, din träning och i och med detta också kan se vad som skulle kunna göras annorlunda. Det kostar inte många kronor, med det kan ge dig ett rikare liv i slutändan.

Ömmande benhinnor kan komma av många orsaker. Den vanliga är relativt enkel att förklara: du tränar för hårt och du tränar för ensidigt. Benhinnor - liksom ett annat, ofta utsatt område: hälsenan (hälsporre) - blir hårt belastade i samband med exempelvis löpning och olika hopp. Lite beroende på hur man är uppbyggd och beroende på vikt så kan man drabbas även vid snabbare promenader.

Ett bra första steg är alltså att försöka hålla en mer allsidig träning och kanske varva gym med löpning, löpning med simning och simning med exempelvis längre promenader. Att köra ett och samma pass ger i slutändan inte så mycket; det är mer troligt att du sliter ut din kropp än att du exempelvis når den målvikt du satt upp eller den tid på milen du siktat på. Träna varierat!

Vad du springer i har också en del i detta. Du kanske har fel skor utifrån både löpsteg och storlek. Ömmande benhinnor i samband med att medelåldersmän plötsligt ska börja spela innebandy är inte ovanligt.

Själva infallsvinkeln är helt okej - innebandy är skoj, det ger bättre kondition och det ger en möjlighet att tävla. Det är snarare det faktum att man väljer att ta fram de gamla gymnastikskor som man hade för tjugo år - och tjugo kilo - sedan som är galet. Här måste man se till dämpning, till gummi och passform. Dina fötter förändras och behovet av bättre skor ökar. Idag kan man få skräddarsydd utprovning även i vanliga sportbutiker. Hur löper du och vilka skor är bäst för ditt löpsteg?

Så blir du av med värken

Så, nu vet du förhoppningsvis vad som orsakat dina ömmande benhinnor. Frågan är hur du blir av med värken? Följande steg kan definitivt lindra och dig på fötter snabbare.

  • Vila. Du måste vila ut smärtan och du kan inte börja träna för tidigt. Se dock inte vila som synonymt med att ligga på sofflocket. Nej, det finns även aktiv vila. Du kan simma, du kan cykla och du kan exempelvis ro på gymmet. Kort sagt: det finns fortfarande pulshöjande övningar som inte anstränger benen.
  • Stretcha. Ett bra sätt att stretcha framsidan av underbenet är att sätta dig med benet under rumpan - blicken rakt fram - och med tårna pekande bakåt. Luta kroppen ömsom åt vänder och ömsom åt höger. Lyft först höger knä - och få spänningen i vristen på samma fot. Därefter gör du tvärtom. Det ska strama, men det ska inte göra ont. Håll i ungefär 30 sekunder/ben och upprepa detta tre gånger.
  • Inlägg i skorna. Vilka skor du har spelar roll, men även andra hjälpmedel kan behövas. Många behöver fotinlägg som provats ut hos en ortoped. Kolla om det kan hjälpa!

Vaccin hjälper mänskligheten

7 Sep 2020

Vår värld är verkligen global. Det utbyte som idag sker mellan folk och världsdelar har mänskligheten aldrig tidigare åstadkommit. Möjligheterna är stora om vi bara hanterar dem rätt.

För inte speciellt många generationer sedan var utvandring slutgiltigt. När vi utflyttade till Amerika betydde det ett slutgiltigt adjö till de som valde att stanna kvar. De allra flesta träffade aldrig sin familj och sina vänner igen. Hur radikalt den situationen ändrats vet vi alla. Vi kan stå i konstant kontakt med vem vi vill, oavsett avstånd, genom ett antal olika medier. Vi kan besöka varandra i mån av tid och pengar. För den som ångrar flytten går det utmärkt att flytta tillbaka. Även begreppet semester var okänt för bara några få generationer sedan. Reste någon besökte man mest släktingar inom landet och utomlands var exotiskt. Med det resandet som görs idag kommer många fördela,r men faktiskt också en del problem.

Sjukdom och smittspridning

På hemmaplan har vi sedan många år utarbetat ett allmänt och bra system för att förhindra många sjukdomar som tidigare tog liv och handikappade människor för livet. Idag kan det vara lätt att glömma den saken, men hör vi med äldre generationer har de historier att berätta om döda syskon och föräldrar. De sjukdomar som tog liv försvann inte av sig själva. De försvann när man lyckats forska fram vaccin och på allvar började vaccinera befolkningen. I de delar av världen då man inte haft samma system finns sjukdomarna kvar och tar liv varje dag. Alla människor bör skaffa sig ett grundskydd mot dessa sjukdomar - mässling, röda hund, kikhosta - om man inte blivit vaccinerad som barn.

Speciella tillfällen

Det dagliga livet kräver sitt men sedan har vi just detta med resor att fundera över. Planerar man att resa behöver man också ta reda på hur situationen ser ut rörande ett antal smittsamma sjukdomar i området som man kommer att befinna sig i. Malaria exempelvis, eller gula febern och hepatit. Att drabbas av turistdiarré eller rentav kolera är inte heller det det rätta sättet att få en riktigt bra utlandsvistelse. En rabiesinfektion som inte upptäcks snabbt nog betyder dessutom döden. Vaccin räddar liv varenda dag och att planera för ett fullgott skydd måste vara en naturlig del av varje utlandsresa. Glöm inte heller våra egna små odjur fästingarna. Speciellt du som bor eller vistas i områden där TBE förekommer behöver påbörja vaccination för att åstadkomma ett fullgott skydd. Helst igår.

Läs mer om vaccin här: vaccinmalmö.se

Finns det någon bra julklapp till äldre?

30 Apr 2020

Det är inte helt lätt att välja julklappar och hitta någonting som är tilltalande för personer i släkten eller bland sina vänner. I en perfekt värld så skulle man hela tiden kunna skräddarsy sina julklappar exakt efter vad alla vill ha, behöver eller förtjänar. Här sätter emellertid faktorer som ekonomi och det faktum att de flesta har svårt att säga vad de egentligen vill ha käppar i hjulen.

Barn blir glada oavsett vad de får, tonåringar blir tjuriga oavsett vad man lägger i paketet, vuxna blir glada om de får ett par strumpor. Lite så kan man sammanfatta den personliga utvecklingen gällande julen och hur den förändras sett över tid. Men, hur är det med de äldsta? Vad ger man egentligen till de allra äldsta i släkten? Vi tänkte samla några förslag:

Ge bort en fruktkorg i julklapp

  • En upplevelse. Äldre personer blir ofta fastlåsta i hemmet. Det är svårt att gå ut, det finns inte samma sociala kontaktnät och vädret kan vara ytterst begränsande sett till framkomlighet. Huvudet vill hitta på saker - men kroppen säger nej. Här kan du vara de extra ben som den äldre släktingen behöver. Du kan köpa en upplevelse i present och det behöver inte - om du inte vill - handla om att åka luftballong, hoppa fallskärm eller prova någonting annat adrenalinframkallande. Nej, det kan räcka långt med exempelvis en massage, biljetter till en fotbollsmatch eller en natt på ett hotell. Allt som kan bryta av vardagstristessen lite och skapa ny energi kommer att uppskattas.
  • En fruktkorg. En fruktkorg är något som alla uppskattar och varför inte skräddarsy en sådan genom att teckna ett abonnemang? Frukt på jobbet och frukt till företag är inte ovanligt idag - man skapar ett abonnemang som levererar frukt på givna datum och enligt förbestämda intervaller. Samma sak går att göra privat. Din äldre släkting kan få en fruktleverans kanske varannan vecka och därigenom också få i sig en massa vitaminer, mineraler och hela tiden förse kroppen med ny energi. En fruktleverans är en bra julklapp. Tänk dock på att låta din släkting vara med och utforma beställningen. Både gällande frukter och gällande storlek. Om din släkting skulle bo på ålderdomshem så kan du med fördel beställa större fruktlådor så att alla får smaka.
  • En bok. Din släkting kanske har problem att läsa och en sämre syn? Ljudböcker är en perfekt lösning och även här kan du teckna löpande prenumerationer. Böcker håller igång hjärnan och ger avslappning. Genom att lyssna, snarare än att läsa, så blir också ansträngningen mindre. Ett skönt sätt att slappna av om kvällarna!

Personalbristen inom vården är oacceptabel

6 Apr 2020

Sköterskor, läkare och övrig vårdpersonal av alla de slag är några av vardagens okrönta hjältar och de som får kugghjulen att snurra på landets många sjukhus. Vad skulle vi göra utan dem?

Inom vården görs ett livsviktigt arbete för vårt samhälle.Tyvärr är det ett välkänt faktum att det är vanligt med långvarig personalbrist och stor personalomsättning inom sjukvården. Något som fått många att reagera. Självklart är det viktigt att detta lyfts politiskt och att det förs en samhällsdiskussion för att lösa detta.

Rent konkret är detta dock något som blir mest påtagligt för dem som dagligen arbetar med nyanställningar och med personaladministration. Hur ska man kunna lägga ett vettigt schema när det ständigt saknas personal, och hur ska man kunna behålla den befintliga personalen och undvika sjukskrivningar när den extra stressen av att inte känna sig tillräcklig dagligen blir en extra börda i ett redan krävande arbete?

Lockande annonser och bättre arbetsvillkor

Som arbetsgivare vill man ha kompetent och erfaren personal som smidigt kommer igång med sitt nya arbete. Ofta är det ett kostsamt och tidskrävande förlopp att gå igenom rekryteringsprocesser. Man vet vilken kompetens man söker efter men inom vården kan det vara svårt att ens få några sökande till de utannonserade tjänsterna. Man gör sitt bästa med lockande annonser och för att kunna erbjuda bra förutsättningar, men det finns ju gränser för vilka löner och arbetsvillkor som går att få till och konkurrensen är hård.

Fler sätt att hitta personal på

Något som blivit vanligt är att hyra in sjuksköterskor och övrig vårdpersonal från bemanningsföretag eller som konsulter. Det kan vara en bra lösning för att täcka akut vakans när ordinarie personal är frånvarande på grund av sjukdom eller vab och under semestertider. Det kan även vara en smidig lösning att ta till när någon ska gå på föräldraledighet eller blir långtidssjukskriven. Man får den kompetenta personal man så desperat behöver direkt, utan att behöva gå igenom hela rekryteringsprocessen.

Det löser dock inte det långsiktiga arbetet med att skapa en mer stabil personalsituation. Det finns många olika sätt att söka ny personal på och när den vanliga metoden med annonser inte ger det önskade resultatet är det bara logiskt att börja se sig omkring efter andra sätt att hitta sin nya personal på. Det är då rekryteringsföretag kommer in i bilden. Alla vägar som kan leda till en bättre personalsituation bör undersökas. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.sjukvardsmaklarna.se

Narkotikabrott ökar inte bland äldre i Sverige

2 Mar 2020

I en tid då man ser att gängkriminaliteten i Sverige tagit steget ut på gatorna och där man kan se att folk skjuts ihjäl på öppen gata, där explosioner inträffar och där uppgörelser sker inför öppen ridå så kan det vara läge att titta närmare på den stora anledningen: narkotika.

Det handlar ofta om narkotika och att skaffa sig kontroll över marknaden i respektive stad. Man ska även tillägga att det som sker nu förmodligen inte är en trend; det mesta tyder på att det handlar om uppblossande konflikter mellan gäng. Sådana sker med olika tidscykler och är, tyvärr, inte ovanliga.

Vad är det då som sker med narkotika just nu? Finns det några tydliga trendbrott som kan ge svar på olika frågor? Enligt statistik från BRÅ så finns det fog för oro. Narkotikamissbruket ökar och det sker i nästan alla åldersgrupper. Det är nästan bara de äldre som fortfarande ligger kvar på samma låga nivå som förr. Det är ett ljus i ett annars ganska kompakt mörker.

Äldre kvinna i rullstol och yngre kvinna håller varandra i handen

Anmälda narkotikabrott ökar radikalt

Om man tittar närmare på antalet anmälda narkotikabrott så syns en tydlig ökning. Faktum är att det sedan början av decenniet skett en ökning av antalet anmälda narkotikabrott i Sverige som ligger på hela 33 %. År 2018 så kom det in hela 107.000 anmälningar gällande narkotikabrott. En, för många, förvånansvärt hög siffra som dock kan ha fler än en förklaring.

Handlar det om vi missbrukar narkotika i en större utsträckning än tidigare och att vårt svenska samhälle blivit mer liberalt inställda till droger? Eller, är dessa anmälda narkotikabrott frukten av att vårt rättsväsende och vår polis blivit bättre på att se mönster och fånga in misstänkta?

Det finns naturligtvis en kombination mellan dessa båda alternativ, men det mesta handlar dock - tyvärr - inte om polisens jobb. Det handlar om att våra vanor förändrats och att vi idag är mer öppna för att prova och bruka olika narkotiska preparat.

Ökning av narkotikabrott i alla årskullar

I nästan alla åldersgrupper så ökar användandet av narkotika. I och med detta så har alltså även antalet narkotikabrott ökat - detta som en logisk följd av att narkotika inte är tillåtet i Sverige. Undersökningen visar att åldersgrupper mellan 18-44 idag ser mer liberalt på narkotika och där hela 4 % av alla tillfrågade sa att de regelbundet använt sig av något narkotikaklassat preparat under det föregående året. Det finns några intressanta punkter som vi kan titta närmare på ur samma undersökning:

  • De vanligaste drogerna som används är hasch, marijuana, amfetamin, kokain ich heroin.
  • Tabletter används i en högre omfattning. Bensodiazepiner och, framförallt, Tramadol har blivit vanligare och tilltalande för yngre människor. Dessa opioider är vanliga i samband med att yngre människor söker behandling.
  • Mer blandmissbruk än förr. För några år sedan så var ofta ett narkotikabrott och en behandling för ett missbruk synonymt med en enda drog. Som brukare så hade man en primärdrog - exempelvis kokain - och höll sig till denna. Idag så är det vanligare med ett blandmissbruk där missbrukare testar - och använder - de droger som finns tillgängliga.
  • Dödsfallen minskar. Vi avslutar positivt. Utöver att äldre väljer bort narkotika så finns det även en annan positiv del att titta på. Det avlider nämligen färre människor av narkotikamissbruk idag än vad fallet var för några år sedan. Det är bra, men det är väl egentligen också det enda som är riktigt positivt i sammanhanget.

När du letar hemtjänst i Upplands Väsby

28 Feb 2020

Behöver du eller någon i din närhet hemtjänst? När man blir äldre, sjuk, eller har någon anhörig som inte är frisk och stark längre, då kan man behöva anlita ett företag som arbetar med hemtjänst. Även om det är kommunen som ansvarar för hemtjänsten, så är det ändå ett kommunalt bolag som tillhandahåller sådana tjänster. Och det är alltid socialtjänsten som avgör om man är berättigad att få ta del av hemtjänstens tjänster.

Man kan alltid anlita sådana och liknande tjänster på helt privat väg. Då kan man alltid söka upp ett sådant företag som erbjuder hemtjänstliknande tjänster, och de går då inom Rut-avdraget. Då kan man anlita dem för att komma och städa hemma hos en, tvätta ens tvätt, gå med en när man ska på stan eller till läkare eller vårdcentral. Kruxet med det är att man är tvungen att betala själv för sådana tjänster.

Då är man berättigad till hemtjänst

Enligt Socialstyrelsen har alla som är i behov av hemtjänst, eller bo på ett vårdhem, rätt att få bistånd till det. Först får man söka om att få ett bistånd enligt socialtjänstlagen. Man vänder sig till socialtjänsten som ska pröva behovet. Kommunen måste utreda alla ansökningar. Skulle man bli nekad det biståndet, kan man alltid överklaga det. Pratar man ett annat språk än svenska så kan man alltid ansöka om vård på det språk som ingår i minoritetsspråk i Sverige; meänkieli, samiska, romani, judiska till exempel. Anser sedan socialtjänsten att man är berättigad till bistånd till exempel hemtjänsten, alternativt ett boende för äldre med sjukvård eller service, så får man själv välja vilket företag eller boende som man vill vända sig till.

Man överklagar till en förvaltningsdomstol

Blir man nekad det bistånd som man anser att man har rätt till, så kan man alltid överklaga det beslutet till en förvaltningsdomstol, som är den domstol som alltid prövar det arbete som staten och kommunerna ska utföra enligt lagen. Men innan man gör det bör man alltid rådfråga en advokat eller jurist som är bra på förvaltningsrätt eller socialrätt. En sådan kan bedöma dina chanser till att få rätt i domstolen.

Välja hemtjänst för vården

När man sedan är berättigad till hemtjänst och vård av kommunen, så är det upp till den som behöver den att själv välja vilket boende eller hemtjänst som man vill ska ge den tjänsten. Då tar man kontakt, man kan få ett första möte med dem som ska erbjuda hemtjänsten och då får man en chans att säga om man tycker det verkar vara bra eller om man vill ha någon annan.

Vad är grön starr?

31 Jan 2020

Nedsatt syn är en naturlig del av åldrandet, men även ögonsjukdomar drabbar främst äldre. En av de vanligaste är grön starr. Och vad är grön starr?

Grön starr kallas också för öppenvinkelglaukom och är en ögonsjukdom som gör att synnerven i ögat förtvinar. Ökat tryck inne i själva ögat skadar näthinnan och orsakar ett långsamt krympande synfält. Utan behandling löper den drabbade risk att bli blind.

Symtom på grön starr

Hos den som är drabbad av öppenvinkelglaukom krymper synfältet i långsam takt, och fläckvis kan synen falla bort helt. Eftersom det går så pass långsamt och oftast drabbar ett öga i taget kan det friska ögat kompensera för synbortfallet, och de flesta märker inte någon förändring i synen förrän efter lång tid. Vid det laget har synen ofta påverkats drastiskt på grund av skadorna sjukdomen orsakar. Synfältet kan till exempel upplevas som mindre och mörkare. Grön starr syns inte utanpå ögat ens vid stora skador, och ofta upptäcks sjukdomen när du till exempel ska skaffa nya glasögon hos optikern eller när du söker vård för något annat.

Tre äldre män och en yngre kvinna sitter och pratar på ett ålderdomshem

Västvärldens vanligaste ögonsjukdom

Grön starr är en folksjukdom, över 200 000 människor lever med den i Sverige. Det är västvärldens vanligaste ögonsjukdom och enligt WHO den tredje vanligaste orsaken till blindhet världen över. Den vanligaste orsaken är grå starr, en helt annan ögonsjukdom som ibland förväxlas med grön starr på grund av de snarlika benämningarna.

I riskzonen för öppenvinkelglaukom?

Vem som helst kan drabbas av öppenvinkelglaukom, eller grön starr. Det finns dock faktorer som ökar risken för att drabbas, den tydligaste av dem är stigande ålder.

Ungefär fem procent av Sveriges befolkning över 70 år drabbas av grön starr och sjukdomen är vanligast bland folk över 50 år. En annan faktor är högt tryck inne i ögat. Det är normalt inget man känner av, men en ögonspecialist kan mäta det för att se om det är så pass högt att det kan orsaka skador på synnerven. Om det finns andra i din familj som har öppenvinkelglaukom kan det vara värt att hålla uppsikt eftersom grön starr är ärftligt. Ytterligare en faktor som kan spela in är ditt ursprung, eftersom sjukdomen oftare drabbar människor med afrikanskt ursprung.

Tidig upptäckt mycket viktig

Ungefär hälften av de som är drabbade av sjukdomen vet inte om att de har den. Grön starr går att behandla, men den syn man har förlorat går inte att få tillbaka. Behandlingen går ut på att sänka trycket i ögat för att undvika försämring och fördröja sjukdomens förlopp, och den vanligaste behandlingsformen är trycksänkande ögondroppar. Även laserbehandling förekommer. Operation förekommer också, oftast om patienten av olika anledningar inte kan ta ögondroppar. Om du är orolig eller tillhör riskgrupper går det bra att rådgöra med husläkare eller optiker kring din oro, de kan båda skriva remiss till ögonspecialist om anledning föreligger. Undersökningen är smärtfri.

Här kan du få hjälp med grön starr och andra ögonsjukdomar.

Bra att tänka på om du vill äta en vegansk kost

10 Dec 2019

Att dra ner på animaliska produkter sägs vara bra för både kropp och miljö. Här följer några saker som är bra att tänka på om du vill äta en vegansk kost.

Varför vegan?
Att vara vegan innebär att man enbart äter vegetabiliska livsmedel. Det vill säga att alla former av kött, fågel, fisk, skaldjur, mjölkprodukter och annat som kommer från djurriket utesluts helt till förmån för sådant som är växtbaserat. Det kan verka hårt men faktum är att det är en vanesak.

Vissa gör det av etiska skäl för djurens skull, andra gör det för miljön och andra av hälsomässiga eller medicinska skäl. Om du funderar på att övergå till en vegansk kost kan det vara bra att först fundera på varför. Med ett tydligt syfte blir det också enklare och du kommer troligtvis inte känna att du går minste om något.

Olika grönsaker som ligger på ett bord

Läs på

För att ställa om från ”köttätare” till en helt vegansk kostcirkel krävs en del kunskap. Det kanske inte är så svårt i sig att undvika animaliska produkter men däremot kan det vara svårt att lära sig veta vilken näring man behöver och var man hittar den. Oavsett om man är vegan eller inte behöver man tillgodose kroppens behov av olika vitaminer och mineraler och det är därför bra att veta vilka produkter man kan äta som faktiskt också är bra att äta.

Ett bra tips är att leta efter veganska recept. På nätet finns mycket att hitta och det passar såväl för nybörjaren som för den som har hållit på ett tag. Med färdiga recept blir det enklare att veta både vad man ska handla och hur man ska tillaga sin mat och det är en väldigt bra början. Idag finns även många fina kokböcker att köra för den som föredrar att ha en bok att bläddra i.

Hitta proteinkällor

Protein är väldigt viktigt för kroppen och den som inte äter veganskt eller vegetarianskt får generellt i sig mest protein genom att äta köttprodukter. Protein finns dock även i andra livsmedel så som bönor, nötter, liner och frön. För att ta ett exempel kan vi jämföra kyckling och sojabönor, där kycklingen innehåller ca 27 gram protein per 100 gram kyckling och sojabönan innehåller hela 36 gram protein per hundra gram bönor.

Den som påstår att det är svårare att få i sig protein bara för att man inte äter kött har alltså fel. Det finns många likvärdiga alternativ från växtriket och det gäller bara att man hittar något man tycker om.

Komplettera med kosttillskott

Den som äter en helt vegansk kost kan behöva fylla på med vitaminer och mineraler i form av kosttillskott. Bland annat B-vitamin och järn hittas främst i köttprodukter och därför är det bra att komplettera. För att veta om man lider av brist på vitaminer kan man med fördel besöka sin vårdcentral för att ta ett enkelt blodprov och på så vis få veta exakt vilka typ av kosttillskott man kan tänkas behöva.

← Äldre inlägg