Vård av äldre

Ett bra sexliv är inte åldersbestämt

Åldrande i sig är tufft. Det kan vara svårt att se sin kropp tappa spänsten, att se musklerna försvinna och att se att fett och annat tar mer plats än vad det tidigare gjort. Då dessutom rynkor tillkommer, då hårfästet avancerar bakåt och då skinnet i ansiktet börjar tappa sin naturliga stramhet – ja, då förstår man varför många äldre är allt annat än nöjd med sin tillvaro rent fysiskt. Krämpor å sido dock; vi tänkte titta lite närmare på sexlivet då man är lite till åren.

Många ser sin sexuella peak inträffa någon gång mellan 15-35 år och där det är under den här perioden som man känner mest lust – och har störst chans att leva ut denna. Efter detta – ja, då blir sexet lite av ett minne blott och där det – på sin höjd – handlar om en slentrianmässig rutin – en väl inkörd och beprövad sådan – tillsammans med sin partner. Här ska man veta att denna lust skiljer sig åt mellan kvinnor och män – men att båda könen å sin sida har olika krämpor att brottas med gällande den sexuella prestationen.

Män får problem med att dels få stånd och dels också med att hålla detta stånd under en längre tid. Blodtrycket försämras och penisen får, helt enkelt, inte den blodtillströmning som krävs. Kvinnan å sin sida – hennes lust kan öka med åren; hon kan känna sig säkrare med sig själv, hon kan känna sig sexigare och hon kan vilja ha sex, men där mannen inte längre kan prestera det som han än gång kunde. Dessutom så blir slidan hos en äldre kvinna torrare som en direkt följd av hormonminskningen som kommer av klimakteriet.

Jaha, då är det väl bara att acceptera; för varje år som passerar – desto mindre sex får man nöja sig med och detta oavsett hur pass upphetsad man är? Nej, självklart inte. Även äldre människor kan nå ett fulländat sexliv – men det krävs lite hjälp.

Sexleksaker finns även för äldre

Ett av hjälpmedlen är sexleksaker och om sådana ska vi tala om här. Sexleksaker innebär inte – som många tror – att man köper en dildo av en större storlek. Visst, sådana finns också – men vår poäng är att sexleksaker även omfattar rena hjälpmedel (som passar perfekt för de krämpor som äldre kan ha). Vi har penisringar (som på ett bra sätt håller ståndet uppe) vi har glidmedel för kvinnor (ätbara, i olika smaker och med exempelvis kylande/värmande effekter) och vi har till det även filmer, litteratur, vibratorer, sexiga underkläder och geler för starkare orgasmer. Kort sagt: sexleksaker är mer än bara den dildo som många ser framför sig.

Vi skulle säga att sådana definitivt kan få ett sexliv att blomma upp – även om det handlar om ett par – eller en person – som befinner sig lite på ålderns höstkant. Sexlivet är ingenting som behöver bli sämre bara för att man blir äldre. Tvärtom; genom att använda olika sexleksaker så kan de bli extremt mycket bättre.

24 Feb 2017