Vård av äldre

Har du antikroppar?

Tror du att du har haft Covid-19, fast att du kanske inte är helt säker? Då är du inte ensam. Du är inte heller ensam om du nu känner att du vill kolla om du utvecklat antikroppar mot Covid-19.

Det kan vara så att man misstänker att man haft Covid-19, men att man inte är helt säker. Kanske fanns det inte möjlighet att ta ett test för pågående infektion just då när man kände av sina symtom. Symtom på Covid-19 är hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående och ont i muskler och leder. Man kan ha ett eller flera av dessa symtom. Om man hade något eller några av dessa symtom men inte kunde provta sig då, kan man istället i efterhand ta ett test för att se om man utvecklat antikroppar.

Bli frisk först!

Med ett antikroppstest för Covid-19 kan man testa om man har just antikroppar mot sjukdomen. Ett sådant test bör man dock inte göra under pågående infektion. Dels för att man såklart inte ska ta sig till provmottagningen när man är sjuk, med risk att smitta andra. Dels tar det ett tag innan kroppen har hunnit bilda dessa antikroppar. Så vänta tills du varit frisk i ett par veckor. Om man ska testa sig så brukar det göras genom att man tar ett blodprov i armvecket. Det kan ta någon vecka innan man får svar på testet. Det går även att ta ett snabbtest där man får svar inom bara en kvart, men dessa anses inte vara lika pålitliga.

22 Jan 2021