Vård av äldre

När åderbråcken behöver behandlas

Åderbråck är en väldigt vanlig åkomma som många människor  drabbas av, oftast efter 40 årsåldern. Man tror att så många som 30 % av befolkningen någon gång drabbas av åderbrock. Men vad är det då? Det ser ut som flera svullna och ytliga blodådrar, oftast på ben och vader.

Det är vid få undantag helt ofarligt, men kan vara mycket besvärande för vissa. Medan andra endast tycker det är ett kosmetiskt problem. 

Hur uppstår åderbråck 

Kroppens blodomlopp består av massor med artärer och vener. Artärerna förser kroppen med syre och venerna ser till att blodet til lungor och hjärta. 

I benen har venerna klaffar som ska förhindra att blodet ska rinna tillbaka i benet. När klaffarna inte fungerar som de ska rinner blod tillbaka och åderbråck uppstår. Det blir ett ökat tryck i benet i och med detta.

Två sorters vener i benen

I benet finns ett djupt och ett ytligt system av vener. I det djupa finns det mest blod. Det är inte inte i de djupa venerna som man får åderbråck, utan det är i de ytliga som åderbråck uppstår.

Det är som sagt sällan farligt men många ldier av det ändå. Man kan få problem som svullnader, klåda, tyngdkänsla, värmeökning, krypningar och kramp. Många som lider mycket kan besöka en kirurg för en åderbråcksbehandling.

Behandlingar mot åderbråck

Det finns 3 vanliga metoder som används för att behandla åderbråck och den mildare formen som heter ådernät. Det är dels laserbehandling, skumbehandling samt virkhålsteknik. Dagens metoder är betyygligt mer skonsamma än den tidigare. Den gick ut på att helt enkelt ta bort venen genom att gå in kirurgiskt och dra ut den, vilket medförde en smärta och ärrbildning.

Laserbehandling

Den mest effektiva av dagen metoder är med laser. Det ger ett klart bättre resultat och medför nästan inga komplikationer. Det blir oftast inga synliga ärr utan man går bara in via ett litet hål. Där förs en mycket tunn laserfiber in i den skadade venen tillsammans med bedövningsmedel. Lasern förstör effektivt venen genom upphettning.

Behandling med skum

I vissa fall är det inte möjligt med laserbehandling. Det kan vara på grund av att venerna är mycekt små och eller slingriga. Det kan också vara efter en tidigare behandling av återbråck.

Då går kirurgen in med ett skum i den venen med ett kärlretande ämne under kontroll med ultraljud. Skummen gör att venen helt enkelt kollapsar och återbråcken försvinner. 

24 Jun 2019