Vård av äldre

Njut av hemstädning på ålderns höst

Nu 2017 är många pensionärer piggare än vad tidigarstädninge generationers pensionärer varit. Efter de yrkesverksamma åren vill du kanske dels luta dig tillbaka men också leva ett aktivt liv och njuta av de sista åren. Kanske vill du lägga mycket tid på dina fritidsintressen, att resa, att träffa barnbarn och vänner. Få längtar till att städa på sin lediga tid. För en mycket aktiv pensionär i dag kan det vara svårt att få tiden att räcka till men för många är det faktiskt mest tungt och trist att städa. Samtidigt har man inte blivit så gammal att man har rätt att få hjälp av hemtjänsten. Är du i ett sådant läge? Då kan du anlita proffsiga medarbetare från ett företag som kan allt om hemstädning.

Du kan få mer tid att göra det som verkligen känns meningsfullt och roligt när en firma tar hand om städningen. Det kan kännas härligt och ibland helt nödvändigt att få hjälp med veckostädningen. Äldre har i regel redan lagt mycket tid på att rensa, putsa, skura och torka. Livet måste kunna erbjuda mer än praktiska saker som städning. I Vallentuna och andra förorter till Stockholm finns bra städföretag som du kan anlita för att få professionell hjälp med städningen i ditt hem.  

Vad ingår i en städhjälpen?

Precis som med allt annat så fungerar städhjälp så att man får det man betalar för. Det styr också priset. Men de allra flesta städfirmor har en grundmall där du kan se standardpriset för en hemstädning, här kan du i alla fall få en ungefärlig uppfattning om vad det kostar att städa ditt hem med hjälp av en firma. Om du tittar på nätet och jämför priser så tänk på att städfirman troligen utgår från en viss areal i sina prisexempel. Det bör stå klart och tydligt om prisexeplet till exempel gäller en lägenhet på tre rum med 80 kvadratmeter eller en tvårummare på 65 kvadratmeter. Använd exemplet och räkna om till din egen yta.

I grundpriset ingår i regel städning av alla rum. Mest krut brukar en städfirma behöva lägga på kök och badrum. I köket rengörs i regel diskbänk och andra arbetsytor, vattenkran, kakel och spis torkas rena från smuts. Fläkten och spisen brukar vara riktiga smutsmagneter och de torkar städfiman av med en trasa så att det blir rent och fint igen. Till sist tömmer städfirman dina sopor och gör rent dina sopkärl.

Effektivare städning i hemmet

Badrum och toaletter smutsas ofta hårdare än andra rum och kan kännas tungstädade för äldre. Med hjälp av professionella medarbetare som verkligen kan det här med effektiv hemstädning håller du toa och badrum fräschare. Eftersom de städar regelbundet, kanske varje vecka och rengör badkar, duschen, toalettstolen och skrubbar handfatet så hinner smutsen aldrig riktig fästa. Speglar torkar, dörrar likaså och har tvättmaskin och torkskåp eller tumlare blivit smutsiga får du hjälp med det.

I vardagsrum dammsugas golv, mattor och klädda möbler som soffor och fåtöljer. Fönsterbrädor, lister och tavelramar brukar dammas och torkas och du får hjälp att tömma eventuella papperskorgar.

20 Apr 2017