Vård av äldre

Ordna en sammankomst för äldre

Att ha ett rikt socialt liv även på ålderns höst är väldigt viktigt. Förmodligen ännu viktigare ön i en ung ålder. För då en yngre människa hela tiden träffar människor via sitt arbete, sina studier eller genom att bara ta sig ner till affären så kan en äldre bli väldigt isolerad och, på många sätt, bunden och fånge i sitt eget hem. Den enda kontakt man har är med hemtjänstpersonal och med släktingar som då och då tittar förbi. I och med att man kan ha svårigheter att ta sig till affären, till en restaurang och andra nätverk för mänsklig kontakt så blir man bunden till sin radio och sin tv - fast man skulle vilja träffa folk och umgås som vanligt.

Det är därför det blir viktigt att som bekant och anhörig uppmuntra till möten. PRO anordnar med jämna mellanrum träffar där äldre människor kan träffas, umgås och diskutera saker som berör i vardagen. Precis som man alltid har gjort och som man är van vid. Samtal som, till mångt och mycket, håller en vid liv och som gör att man alltid har någonting att se framemot. Vet man att det varje onsdag sker en träff - ja, då ringar man också in den onsdagen i kalendern och ser till att ordna med färdtjänst och andra hjälpmedel så att man kommer dit- och hem efteråt.

Bra så - men hur ser det egentligen ut? Om du som bekant vill hjälpa till och bidra och kanske på egen hand anordna en träff för ett gäng av äldre människor - finns det något som du bör tänka på? Viktigt är två saker i ett sådant läge: mat och lokal.

Välj catering och hitta en lokal på bottenplan

Om vi börjar med lokalen så bör denna vara tillgänglig sett till att många äldre har speciella behov och hjälpmedel. Med en rollator eller en rullstol så är man bunden till bottenplan - förutsatt att det inte finns någon hiss. Det är en viktig punkt: ska du ordna någonting för äldre så bör du också se till att så många som möjligt har möjlighet att delta och där är en lokal på bottenplan verkligen att föredra.

Mat och dryck då? Ja, catering är ingen dum idé och det behöver heller inte handla om vare sig höga kostnader eller alltför mycket slit. Snittar eller en buffé brukar räcka. Tänk dock på att välja ett företag inom catering som kan mötas upp gällande allergier och speciella önskemål gällande kosten. Alltför stark mat kanske heller inte faller så väl ut då det kommer till catering för äldre.

En viktig sak gällande dryck är det faktum att många äldre äter mediciner som inte bör kombineras med alkohol.. Det kan således vara läge att hålla det hela alkoholfritt - eller nöja sig med att ställa fram någon enstaka folköl på borden för de som verkligen vill ha någon typ av rusdryck.

Ser man till catering och om du bor i Stockholm så är det en god idé att vara ute på ett tidigt stadie och undersöka menyer, priser och vilken typ av service du får. Ju tidigare du är ute - desto bättre priser brukar också erbjudas. Catering innebär också att du slipper hålla på att diska och plocka undan - allt detta sköts av företaget du anlitar.

Du kan fullt ut fokusera på att de äldre får en givande kväll och en chans att träffa likasinnade under avslappnade former. En kväll att minnas för en person som befinner sig lite på ålderns höst och förhoppningsvis en kväll som återkommer med jämna mellanrum.

10 Apr 2018