Vård av äldre

Rut-avdrag på städtjänster ger billig hemtjänst

En sak som blir lidande i takt med att man blir äldre gäller det faktum att man inte längre klarar av det man en gång gjorde. Kroppen klarar inte längre att böja sig, sträcka sig och röra sig i den omfattning som den gjorde förr och detta gör att man måste ta hjälp. det vanliga i detta är att man tar hjälp i form av hemtjänst. detta innebär att man anlitar ett företag - eller väljer det kommunala alternativet - och låter detta sköta allt som man inte längre klarar av; städning, hjälp med hygienen, matlagning, besök hos läkare, hjälp med medicinering och så vidare. man får som äldre - helt enkelt - den hjälp man behöver för att leva ett dräglig liv.

Stor belastning inom hemtjänsten

 

Bra så - men hur fungerar det egentligen och finns det något man kan anmärka på? Ja, inom hemtjänsten finns det en klar överbelastning hos den anställda. man har för mycket att göra och man kan därmed inte möta de behov som kunderna har. Främst visar detta sig genom städning där denna åsidosätts i många fall. det handlar om att personalen kanske dammsuger -men inte mer än så.

Den goda viljan finns där; men det finns inte tid för att hinna med allt - något som gör att kunden, den äldre personen, blir lidande och får se sitt hus överbelarmat av smuts, skräp, damm och skit; en boende som i sin tur ger fler sjukdomar och som ökar risken för att bakterier ska få spridning. Här har vi inte ens nämnt den vantrivsel som många äldre upplever i sitt eget hem.

Taket för RUT är högre för äldre personer

Lösningen? Ja, den finns faktiskt lite närmare än vad många tänkt på och den sker - framförallt - till en billigare kostnad. I och med att man kan använda rut-avdraget för exempelvis hemstädning så kan en äldre person faktiskt tjäna på att anlita en städfirma för städningen. rut-avdraget innebär att man anlitar städföretaget i fråga och drar av halva kostnaden på sin deklaration. Normalt är att taket ligger på 25.000 kronor per år och per person.

Det bästa är dock att personer över 65 år har ett tak på hela 50.000 kronor per år att nyttja. Det innebär att kostnaden för exempelvis hemstädning inte alls blir så stor och att man i och med denna professionella hjälp också kan minska antalet timmar som den ordinarie hemtjänsten anlitas för.

Varför ska man betala för något som man i slutändan inte får? Det finns ingen anledning att ha en dyr personal hemma hos sig om denna ändå inte hinner mer sina åtaganden. Anlitar man ett externt, kompetent städföretag med rut-avdraget så tjänar man i många fall pengar. Och: man får ett betydligt mer trivsamt och rent hem på köpet.

13 Oct 2017