Vård av äldre

Så kan man underlätta för en äldre patient

Att bli äldre, är inget man tänker på när man är ung. De flesta tänker inte på hur det blir när man blir äldre. Det kanske är bra det. Är man ung ska man tänka på roliga saker. Men de flesta har faktiskt roligt under tiden de åldras. En del tas på sängen över själva åldrandet, och upptäcker senare att plötsligt blev de gamla och behövde mer och mer hjälp. Att åldras i Sverige är en relativt god historia. Vi tar ändå hand om våra gamla på ett humant sätt. Det som blir nyheter är ju alla avvikelser på när vården brister och blir nyhetsstoff i tidningarna. Det är som hälsan som tiger still. Så länge saker och ting fungerar, blir det inga nyhetsrubriker. Vi hör inte om alla de äldre som blir väl omhändertagna på landets åldringsvårdsplatser.

För dem som står inför att återvända hem, efter en tids sjukdom finns det en hel del som man som anhörig, eller personal kan tänka på och som kan underlätta för de äldres vardag. Här listar vi några av de förändringar som man kan göra innan det är dags för de äldres vardag hemma.

Avlägsna trösklar

Ta bort trösklar är bland det första och viktigaste du kan göra för den som är gammal och som ska kunna ta sig fram obehindrat och inte snubbla på trösklarna hemma.

Anpassad toalett

Många äldre har svårt att sätta sig och stiga upp. Då kan man installera en handikapptoastol, med högre säte, större handtag och en stadig ställning som den äldre kan luta sig mot när han eller hon ska sätta sig och stiga upp.

Anpassade redskap

Det finns utmärkta redskap som hjälper till att ta på och av strumpor. Osthyvlar som har en annan sorts handtag, liksom brödknivar som har mer greppvänliga handtag.

Anpassad stol

Det finns särskilda gungstolar som underlättar för dem som har svårt att sätta sig eller ställa sig efter sittande läge.

Anpassad säng

Till sist vill vi poängtera vikten av att installera en säng som är tillräckligt stadig så den som är äldre kan sätta sig och lägga sig och stiga upp ur och få den stadga som de behöver i sin säng. De sjukhussängar som finns på vårdinrättningar och ålderdomshem, är hårda, obekväma och inte alls anpassade för de äldre. De är inte sköna, och är man äldre är man värd en riktigt bekväm säng. Här kan du läsa mer om sängar i Stockholm som passar äldre och alla som behöver sängar med kvalitet.

20 Aug 2018