Vård av äldre

Ska vi låsa in våra äldre?

Det finns en hel del nyheter i vad man skulle kunna kalla "Åh-fan-medier". Åh-fan kommer från att nyheterna som presenteras där ska vara så uprörande att man säger "Åh fan" varje gång som man läser eller hör eller ser dessa nyheter. Till exempel ett sådant medium är Uppdrag granskning, någon av de forna kvällsblaskorna Aftonbladet, Expressen och Kvällstidningen. I dessa "Åh-fan-medier" får man veta att de äldre blir åsidosatta.

Äldre boenden saknar tillräcklig personal

De blir inlåsta på kvällarna för att personalen ska kunna gå hem tidigt och själva pyssla om sin egen familj. De äldre som bor på dessa hem, är förvirrade och vet inte om det är dag eller natt. I stället för att hemmen som hyser förvirrade äldre människor skulle kunna anställa fler i personalen så att de inte måste låsa in dem på kvällarna, går pengarna i stället rakt in i fickorna på finansiärer i form av feta vinster. Det är våra skattepengar som istället för att gå till de gamla och personal som ska ta hand om dem, går pengarna till resor och lyx till ägarna och deras aktieägare.

Vi nedmonterar väldfärden i Sverige

Är det så här vi vill ha det? Det verkar inte vara bättre än så, eftersom vi har haft detta system redan nu i flera årtionden. Och vi har haft val där emellan, då vi som röstande befolkning hade kunnat avskaffa detta vidriga system. Numera är det inget av partierna som vill anskaffa detta system som tar pengarna från de äldre och ger dem till ägarna av vårdbolag.

På samma sätt har vi sett en nedmontering av välfärden som en gång byggde upp Sverige. Det gäller de personliga assistenter som förut har gjort det möjligt att kunna arbeta, studera och ha en meningsfull fritid (nästan) som alla andra som inte är handikappade. Dock har inte alla personliga assistenter försvunnit. Än är det möligt att få en kompetent personlig assistent och få hjäp med det mesta som man inte kan göra om man är handikappad.

Så fungerar personlig assistens

Tanken med LSS är att människor som inte kan röra sig som andra människor, ska kunna fungera på (nästan) samma sätt som alla andra. På det sättet ska de inte behöva bli inlåsta för att det saknas personal som kan ta hand om dem. De ska till exempel kunna bo i en egen lägenhet. Där måste de kanske få hjälp med den personliga hygienen, handla om laga mat och så vidare. Här kan du läsa mer om personliga assistans i Stockholm: http://www.personligassistansstockholm.nu.

6 Jun 2019