Vård av äldre

Städhjälp får många äldre att klara sig längre på egen hand

Det är många äldre som skulle klara sig i det egna hemmet under en längre period, bara de fick hjälp med städningen. Att laga mat och att ta hand om den personliga hygienen finns det många äldre som gärna sköter om själva, och klarar av med bravur! Dock så kan ett flertal känna att orken tryter om de dessutom måste städa hela hemmet på egen hand.

 

Det är slitigt att dammsuga, diska, gå ut med soporna, skura, försöka göra rent i ventilen i duschen eller badkaret. Det kan kännas vingligt att behöva klättra upp på en trappstege för att nå upp att rengöra en dammig lampa eller för att putsa fönster.

 

Ett stort antal människor i Sverige hamnar i kläm då de ses som för friska för att få hjälp från hemtjänsten, men de är ändå gamla nog för att tycka att det är tungt att orka med rengöringen i hemmet på egen hand. Även om de klarar av det så kanske all energi för den dagen går åt, och resten av dagen får förbringas i soffan. Det är knappast det bästa liv som en äldre person kan leva.

 

Allt skulle bli lättare om dessa fick hjälp med städningen. Men hur ska man gå tillväga om man inte har rätt till hemtjänst? Till att börja med kan vi nämna att RUT-avdraget har gjort att det har blivit mycket billigare att ha råd med städhjälp. Genom att leta upp en passande städfirma med bra rekommendationer och be om att få ett fast pris för veckostädning brukar man komma rätt billigt undan. Så bör även en normal pension räcka till för att täcka kostnaderna.

 

Om den äldre fortfarande tycker om att göra vissa steg själv kan antalet städtimmar och moment minskas, vilket gör det ännu billigare. Hör av er till några olika städfirmor och försök att hitta en lösning som passar. Det finns många trevliga företag som erbjuder städhjälp som dessutom är mycket flexibla. De tar fram tjänster som passar varje kund som hand i handske.

 

Att få fortsätta vara aktiv och göra det man själv mäktar med är viktigt för många äldre. Men lite städhjälp i vardagen kan underlätta stort och göra att energin räcker till annat, som att gå och simma kanske, gå ut och fika med barnbarnen eller fortsätta med en annan hobby som ger glädje och får personen att hålla igång längre.

17 Jan 2017