Vård av äldre

Tips för dig som vill gå i tidig pension

Många drömmer om att gå i pension i förtid. Att inte behöva arbeta och att fritt kunna disponera sin tid är det som lockar. För många stannar det dock vid en dröm. Ser man till att planera ordentligt och tänka på sitt pensionssparande finns det dock ingen anledning att inte lyckas uppnå den drömmen. Det gäller bara att läsa på hur man ska göra för att säkra en dräglig inkomst.

Kan du få flexpension?

Flexpension innebär att din arbetsgivare sätter av mer pengar till din framtida pension, samtidigt som du ges en möjlighet att gå ner i arbetstimmar från att du har fyllt 62 år. Fördelarna med detta är många. Till exempel har du jobbet kvar ifall du skulle ångra dig, vilket inte är särskilt ovanligt, samt att du sparar de stora utbetalningarna och får på så vis en högre inkomst när du blir pensionär på heltid.

Varför pensionerar du dig?

Det är bra att tänka igenom varför man vill pensionera sig i förtid. Vad ska du göra med tiden? Kan du leva enligt din standard på den inkomst som ges om du till exempel går i pension vid 61 års ålder? Har du gjort tillräckligt pensionssparande för det?

En del pensionerar sig i förtid av hälsoskäl. Det här är något som de flesta avråder starkt ifrån. Är man sjuk innan man egentligen vill gå i pension bör man helt enkelt sjukskriva sig. Om du pensionerar dig i förtid för att flytta till solen är det viktigt att kolla upp vilka skatteregler som gäller och att se till att skaffa sig en e-legitimation innan flyttlasset går. På så vis kan man hålla bra koll på sina utbetalningar. Något som är bra att ha i åtanke är att garantipensionen enbart gäller vid flytt till andra länder inom EU och EES.

Pensionsspara i tid

Om du är yngre och har som mål att gå i pension vid 61 gäller det att sköta sitt pensionssparande rätt. Annars finns en risk att du inte får den inkomst du önskar dig när det väl är dags. Idag anses det mest fördelaktiga vara att spara sina pengar i ett investeringssparkonto (ISK).

Det finns en hel del aktörer som säger sig kunna öka din pension genom att placera dina ppm-pengar. Tänk dock på att det inte finns någon garanti för den här typen av pensionssparande och att de kan misslyckas med att förvalta dina pengar väl. Lägg därmed till att de sannolikt tar ut en ganska hög avgift. Många avråder från att göra detta, medan andra har låtit ett bolag placera ens PPM-pengar med framgång.

 

5 Sep 2017