Vård av äldre

Vaccin för ett längre liv

Över hela världen har vi olika sjukdomar som smittar och dödar människor. Det kommer hela tiden fram nya sjukdomar och forskarna gör allt i sin makt för att hitta ett vaccin för att skydda.

Vaccin hjälper kroppen med att stärka immunförsvaret. Våra fantastiska kroppar arbetar på det viset att alltid försöka få bort sjukdomar, och långt ifrån alltid är kroppen stark nog att ensam stå emot de olika virusen. I Sverige har vi olika vaccin och man börjar med dem redan som barn. Vissa av dessa vaccinationer ska följas upp, och du hittar massor av information om vaccin om du söker på det.

Sjukdom och smittspridning

I dagens läge vet vi egentligen inte mycket om de sjukdomar som har härjat och skövlat flera tusen liv, detta då vi inte behövt genomgå det själv. Pratar man med äldre kan de berätta historier om deras bekanta och familj som dog i olika sjukdomar. Sjukdomarna har inte försvunnit idag heller, skillnaden är att det numera finns vaccin som skyddar oss mot dem. Det finns hur många olika sorters vaccin som helst. I dagsläget kämpar man för fullt att hitta ett vaccin mot det nya viruset Covid-19. Det tar lång tid att få fram ett säkert vaccin och det är många människor som frivilligt ställer upp och testar innan man hittat rätt. I de delar av världen som inte har samma möjlighet till vaccin mister fortfarande många livet dagligen. Vi vaccineras som barn mot mässling, röda hund och kikhosta. Har man inte blivit vaccinerad som barn bör man kolla upp detta snarast och få sina vaccinationer. Vaccin räddar liv, så låt dig inte bli ett offer för någon sjukdom.

Vaccin för alla

Vaccin räddar inte bara människoliv. Det finns även vaccin för olika djurarter som hästar, hundar, katter, kor etc. Även där är det viktigt att sköta vaccinationen. Både för människor och djur räddar vaccin även andra individer. Det finns många idag som är emot vaccin och inte tror på dess styrka. Innan man tar något beslut om att gå ovaccinerad bör man ordentligt läsa på om det och innebörden av det. Det finns även vissa tillfällen där du kan behöva ta extra vaccin, detta gäller om du ska till länder som har andra sjukdomar än de som finns i Sverige. Planerar du att resa bör du först kolla upp om du behöver ta något särskilt vaccin. Ha din drömsemester och låt inte någon sjukdom stoppa den. Läs mer om vaccin på denna hemsida: vaccingöteborg.se 

3 Nov 2020