Vård av äldre

Vem kan ta hand om dödsboet?

När en släkting avlider är det de anhörigas uppgift att ta hand om bostaden och allt som finns i det. Detta kallas för dödsbo. Eftersom de har arvsrätten kan de dela upp allt mellan sig, sälja bostaden och därefter dela upp pengarna. Men relativt ofta finns inte önskemål om att ta hand om alla möbler, prylar, tavlor och saker. Det är då som dödsboet kan säljas.

VI har tittat på alternativen för dig som bor i Stockholm. Alternativ som är allt från enbart städning av bostaden till företag som tar hand om hela dödsboet utan att man som anhörig behöver ”lyfta ett finger”.

Sälja möbler och dyrare egendom – kontakta auktionsfirman

Ofta tar de anhöriga de mest värdefulla sakerna från ett dödsbo innan de röjer ur resten och säljer bostaden. Men även om det är värdefullt är det inte säkert att intresse finns att spara en stor soffa eller otymplig tavla.

Enklaste sättet att sälja saker från ett dödsbo är att kontakta en auktionsfirma. Fördelen är att man inte behöver sätta något pris utan man får vad auktionen ger. Generellt ges ett marknadsmässigt pris eftersom flera uppköpare finns på dessa auktioner.

Det finns flera auktionsfirmor i Stockholm som kan hjälpa till med denna tjänst. Däremot skiljer det sig vad för saker de säljer. En del har enbart fokus på riktigt dyra saker medan andra säljer mer allmänna saker.

Användbara saker som inte är värdefulla – kontakta second hand

Består dödsboet främst av möbler och kläder som visserligen är användbara men inte har något speciellt värde? Då är bästa alternativet att kontakta Erikshjälpen, Myrornas eller Röda korset. Stora och etablerade secondhand-butiker som kommer ut och hämtar saker i hemmen. Säg att de ”får ta allt” och det kommer inte bli mycket kvar i hemmet när de är färdiga.

I detta fall kommer sakerna säljas på en secondhand i Stockholm varpå pengarna går till välgörande ändamål.

Bara städning inför försäljning – kontakta städföretaget

Finns det intresse hos de anhöriga att hand om allt i dödsboet kvarstår bara en enda sak inför att bostaden kan visas upp för visning och försäljning – städningen. I detta fall kan i stort sett vilket städföretag som helst i Stockholm anlitas. Det handlar om en klassisk storstädning för att få det snyggt – detta oavsett om det är ett dödsbo eller inte.

Osäker eller vill hitta egen lösning – kontakta företag med fokus på dödsbon

Känner du dig osäker på vad som är bäst? Kanske vill ni sälja vissa saker på auktion, ge vissa saker till secondhand och även annonsera ut vissa saker på Blocket. Samtidigt ska en del slängas på tippen och vissa papper tuggas i papperstugg.

Prata med företag som framförallt jobbar med dödsbon så kan ni tillsammans hitta en passande lösning. De allra flesta kan komma hem på hembesök för att hjälpa till med planering och därefter ge en offert. Ofta blir det inte heller så dyrt eftersom en hel del pengar kommer in vid försäljning.

19 Apr 2019