Vård av äldre

Anpassa badrummet när man blir äldre

Att vid en badrumsrenovering passa på att anpassa badrummet så att det blir mer lättillgängligt, är något man definitivt ska tänka på när man kommit upp i åren. Små, dåligt planerade badrum är en av de största orsakerna till att äldre människor inte kan bo kvar i sina lägenheter. Det blir helt enkelt för krångligt att sköta sin dagliga hygien, och rädslan för att trilla och slå sig är stor hos många äldre.

Men det går faktiskt att med relativt små medel planera och anpassa även ett litet badrum så att det blir mer lättillgängligt och går att använda även om man behöver rollator eller rullstol. I Stockholm är kunskapen kring detta stor, och de firmor som utför badrumsrenoveringar i Stockholm är vana vid denna typ av uppdrag. Att kontakta en renoveringsfirma för att få tips och idéer är alltid en god idé inför en badrumsrenovering; en bra firma sätter en ära i att kunna erbjuda totalentreprenad och vara med kunden hela vägen från planering till färdigt badrum. Här är några exempel på hur man kan gå tillväga för att göra ett badrum mer tillgängligt för äldre.

Bredda, jämna ut och öppna upp

Att bredda ingången till badrummet är ett bra sätt att göra det tillgängligt för äldre med hjälpmedel som rullstol och rollator. Dörrarna bör förses med greppvänliga lås och handtag som underlättar öppning och stängning. Automatisk dörröppning är också en möjlig lösning i de flesta fall.

Trösklar bör avlägsnas och nivåskillnader ska naturligtvis också byggas bort. Passar man i samband med det på att höja golven kan man med fördel lägga in golvvärme, något som verkligen ökar bekvämligheten för den som är lite frusen om morgnarna.

Det gäller att skapa ytor och svängrum, därför kan man i många fall behöva arrangera om de fasta installationerna i badrummet. En toalett som står för nära entrén kan behöva flyttas, och finns det ett badkar är det bäst att det tas bort och i stället ersätts av en ergonomisk, lättillgänglig duschkabin.

Greppvänligt

Det ska vara lätt att vrida på kranen och duschen, och att stänga och låsa efter sig. Lyckligtvis finns det nuförtiden många produkter på marknaden som har just användarvänligheten i fokus, samtidigt som de ser bra ut.

Det ska också vara lätt att sätta sig på toan, vilket förutsätter att det finns gott om utrymme runtom toalettstolen att manövrera med till exempel en rollator. Stödhandtag ska så klart installeras, gärna ned- och uppfällbara. Man bör också anpassa höjden på WC-stolen efter personen som ska använda den, det är viktigt att den inte är för låg.

Kontraster

Vad gäller färgsättning är det viktigt att det inte blir för rörigt, och att de fasta installationerna tydligt markeras. Detta uppnås genom kontrast färger, till exempel ett svart toalock på en vit toalett eller en avvikande färg bakom handfatet som accentuerar det. I golvet kan man använda sig av färgmarkeringar som leder till dusch, toalett, handfat osv.

Halkfritt

Slutligen är det också viktigt att halksäkra golvet, kanske med strukturerade kakelplattor eller halkskyddsmattor. Golvet måste vara helt kalksäkert även när det är vått.

Läs även: handikappanpassat badrum.

15 Mar 2018