Narkotikabrott ökar inte bland äldre i Sverige
I en tid då man ser att gängkriminaliteten i Sverige tagit steget ut på gatorna och där man kan se att folk skjuts ihjäl på öppen gata, där explosioner inträffar och där uppgörelser sker inför öppen ridå så kan det vara läge att titta närmare på den stora anledningen: narkotika.
Det handlar ofta om narkotika och att skaffa sig kontroll över marknaden i respektive stad. Man ska även tillägga att det som sker nu förmodligen inte är en trend; det mesta tyder på att det handlar om uppblossande konflikter mellan gäng. Sådana sker med olika tidscykler och är, tyvärr, inte ovanliga.
Vad är det då som sker med narkotika just nu? Finns det några tydliga trendbrott som kan ge svar på olika frågor? Enligt statistik från BRÅ så finns det fog för oro. Narkotikamissbruket ökar och det sker i nästan alla åldersgrupper. Det är nästan bara de äldre som fortfarande ligger kvar på samma låga nivå som förr. Det är ett ljus i ett annars ganska kompakt mörker.
Anmälda narkotikabrott ökar radikalt
Om man tittar närmare på antalet anmälda narkotikabrott så syns en tydlig ökning. Faktum är att det sedan början av decenniet skett en ökning av antalet anmälda narkotikabrott i Sverige som ligger på hela 33 %. År 2018 så kom det in hela 107.000 anmälningar gällande narkotikabrott. En, för många, förvånansvärt hög siffra som dock kan ha fler än en förklaring.
Handlar det om vi missbrukar narkotika i en större utsträckning än tidigare och att vårt svenska samhälle blivit mer liberalt inställda till droger? Eller, är dessa anmälda narkotikabrott frukten av att vårt rättsväsende och vår polis blivit bättre på att se mönster och fånga in misstänkta?
Det finns naturligtvis en kombination mellan dessa båda alternativ, men det mesta handlar dock - tyvärr - inte om polisens jobb. Det handlar om att våra vanor förändrats och att vi idag är mer öppna för att prova och bruka olika narkotiska preparat.
Ökning av narkotikabrott i alla årskullar
I nästan alla åldersgrupper så ökar användandet av narkotika. I och med detta så har alltså även antalet narkotikabrott ökat - detta som en logisk följd av att narkotika inte är tillåtet i Sverige. Undersökningen visar att åldersgrupper mellan 18-44 idag ser mer liberalt på narkotika och där hela 4 % av alla tillfrågade sa att de regelbundet använt sig av något narkotikaklassat preparat under det föregående året. Det finns några intressanta punkter som vi kan titta närmare på ur samma undersökning:
- De vanligaste drogerna som används är hasch, marijuana, amfetamin, kokain ich heroin.
- Tabletter används i en högre omfattning. Bensodiazepiner och, framförallt, Tramadol har blivit vanligare och tilltalande för yngre människor. Dessa opioider är vanliga i samband med att yngre människor söker behandling.
- Mer blandmissbruk än förr. För några år sedan så var ofta ett narkotikabrott och en behandling för ett missbruk synonymt med en enda drog. Som brukare så hade man en primärdrog - exempelvis kokain - och höll sig till denna. Idag så är det vanligare med ett blandmissbruk där missbrukare testar - och använder - de droger som finns tillgängliga.
- Dödsfallen minskar. Vi avslutar positivt. Utöver att äldre väljer bort narkotika så finns det även en annan positiv del att titta på. Det avlider nämligen färre människor av narkotikamissbruk idag än vad fallet var för några år sedan. Det är bra, men det är väl egentligen också det enda som är riktigt positivt i sammanhanget.
Andra inlägg
- Frisörernas kunskap präglar salonger på Kungsholmen
- Hälsokontroller i Stockholm kan förändra din hälsa för alltid
- Då är det bråttom att ringa en tandläkare i Solna
- Företagshälsovård Stockholm - vanliga frågor
- Hur utförs ett tandimplantat i Göteborg?
- Var med på en HLR-utbildning i Stockholm
- Har du antikroppar?
- Vaccin för ett längre liv
- Tips inför mötet med biståndshandläggaren
- Vad kan man göra åt ömmande benhinnor?