Svårt att vara chef inom äldreomsorgen
Att vara chef är svårt, och att vara mellanchef på låg nivå i en stor organisation är ännu svårare. Lägg till detta att du är chef inom en bransch som definieras av vidlyftiga politiska löften och visioner, en kritisk allmänhet och samtidigt hårt åtskruvade budgetkrav, så får du kanske ett hum om du är det är att arbeta som chef inom äldreomsorgen.
Att vara chef för ett äldreboende innebär att brottas med hög sjukfrånvaro, höga krav uppifrån och samtidigt vara i skottgluggen för missnöjda anhöriga och ständig bevakning från media. Att göra ett bra jobb under dessa omständigheter är så klart inte lätt, men det finns trots detta chefer som klarar det galant. Kännetecknande för dessa chefer är att de, utöver sina administrativa kvaliteter som chefer, även har mycket goda ledaregenskaper.
Ledarutveckling skapar bättre chefer
Att satsa på ledarutveckling inom äldreomsorgen har på många håll visat sig vara mycket lyckat. Med bra chefer minskar sjukfrånvaron, arbetet kan fördelas bättre och en positiv stämning sprider sig i arbetsgruppen, något som i slutändan visar sig i att kvaliteten på omsorgen blir bättre.
Under en kurs i ledarutveckling får cheferna lära sig vikten av att lyssna och använda sin empati i arbetet, i stället för att stirra sig blind på budget och statistik. Den viktigaste lärdomen en chef tar med sig från en kurs i ledarutveckling är antagligen hur viktigt det är att visa respekt och att faktiskt tycka om sin arbetsgrupp och sina arbetsuppgifter, i stället för att de ska var art kors att bära. Att vilja leda sin arbetsgrupp framåt genom de utmaningar som finns är kännetecknande för en bra ledare.
Vad kännetecknar en bra ledare?
Inom ledarskapsforskning kan man ibland stöta på definitionen av ledarskap som den grad av inflytande en individ utövar på andra. En ledare har alltså förmågan att få andra att lyssna, och dessutom att övertyga. En ledare som får respekt och blir lyssnad på av sina underordnade kan åstadkomma mycket, och det är hit alla chefer strävar.
Tyvärr är många chefer idag, både inom äldreomsorgen och i samhället i övrigt, dåliga på just ledarskap. Man har de administrativa kvaliteter som chefskapet förvisso också kräver, men förmågan att entusiasmera sin arbetsgrupp, och att visa empati på rätt nivå, saknas. Många chefer inom äldreomsorgen blir impopulära och upplevs av arbetsgruppen som kalla och oförstående till de problem arbetsgruppen upplever finns. Många chefer slår dövörat till när deras arbetsgrupp talar och lyssnar enbart uppåt i stället för både uppåt och nedåt.
Alla omsorgsbranscher bör satsa på ledarutveckling
För att omsorgen ska bli bra måste de som utövar den må bra. Inom många omsorgsinrättningar, även äldreboenden, finns mycket som kan bli bättre. Lönerna är dåliga, man är underbemannade, många sjukskriver sig eller går in i väggen, de äldre får inte komma ut, maten är dålig, ja listan på elände kan göras hur lång som helst. Att vara chef i denna motvind av stormkaliber kan tyckas tröstlöst. Men som med alla gigantiska uppdrag så måste man börja med ett litet steg, och det kan mycket väl vara att som chef få med sig sin arbetsgrupp och att staka ut en väg framåt.
En kurs i ledarutveckling för cheferna kan vara precis det som gör att man får in lite nytt syre i verksamheten och kan börja vända vindarna. Därför är ledarutveckling något som alla kommuner och företag som bedriver omsorg bör satsa på.
Andra inlägg
- Hälsokontroller i Stockholm kan förändra din hälsa för alltid
- Då är det bråttom att ringa en tandläkare i Solna
- Företagshälsovård Stockholm - vanliga frågor
- Hur utförs ett tandimplantat i Göteborg?
- Var med på en HLR-utbildning i Stockholm
- Har du antikroppar?
- Vaccin för ett längre liv
- Tips inför mötet med biståndshandläggaren
- Vad kan man göra åt ömmande benhinnor?
- Vaccin hjälper mänskligheten