Tips inför mötet med biståndshandläggaren
Vi tänkte sammanställa några tips inför mötet med biståndshandläggaren. Tips som förhoppningsvis kan ge dig som pensionär en smidigare resa fram till att få den hjälp du behöver för att klara vardagen.
När man ansöker om hemtjänst eller annan kommunal äldreomsorg - exempelvis om att flytta in på ett äldreboende - så är det första steget att man träffar en biståndshandläggare. Denne ska i sin tur titta närmare på vilka behov som finns, hjälper till med ansökan och fattar slutligen ett beslut om vilka insatser som är möjliga att erbjuda och vilken hjälp man som ansökande kan få. Det första mötet är således väldig viktigt och vi tänkte här ge några tips om vad man ska tänka på inför detta möte.
Fler kommuner stramar åt livremmen
Innan dess så ska vi dock - tyvärr - säga att det blivit fler konflikter i samband med ansökningar om hjälp. Vissa av dessa har till och med gått så långt att man tvingats hitta en lösning ända upp i Kammarrätten. Det är naturligtvis långt ifrån en optimal situation och långt ifrån vad tanken är med att ta hand om våra äldre.
Här måste man emellertid se saken även ur en biståndshandläggares perspektiv. Denne har inte obegränsade resurser att strössla ut och i många kommuner - speciellt i dessa tider av åtstramningar - så är det så att man måste vända på varenda krona för att överleva. Det vi kan säga är följande: ju bättre förberedd man är, desto större är chanserna att man får den hjälp man behöver.
Tänk på att förbereda allting inför ditt möte
Med det senare i åtanke så går vi vidare med våra tips kring hur du som äldre ska tänka inför ett möte med din biståndshandläggare. Vi gör det bäst genom att rada upp dem i punktform som ser ut som följer:
- Ta med en närstående. Ibland så kan det vara skönt att ha lite extra stöd vid sin sida och verkligen få fram det man vill ha sagt. Det kan också vara bra att ha med ett par extra öron då man genom detta kan ta till sig all viktig information.
- Skriv ned alla behov. Se till att skriva ned exakt vilka svårigheter du möter i vardagen och vad du behöver hjälp med. Var ärlig mot dig själv också. Dagsformen behöver du också ha med i beräkningen. Vissa dagar är, helt enkelt, bättre än andra. Du får försöka hitta fram till hur en genomsnittlig dag ser ut för dig. Ett tips är att skriva dagbok under någon vecka innan mötet.
- Vilken hjälp behöver du? Det är enklare för både dig och biståndshandläggaren om du redan innan sett över vilka tjänster som kommunen erbjuder - och vilka av dessa som passar dig bättre. Kommunerna idag jobbar aktivt med information så det mesta står skrivet online. Läs på och försök hitta en insats som ligger väl i linje med den hjälp du behöver.
- Ställ frågor! Även om informationen är bra online så är den inte fullständig. Skriv ner de frågor du har om varje typ av insats som finns och ställ dessa till handläggaren. Detta öppnar dessutom upp för ett mer givande och tagande i ert samtal.
- Sjukdomsintyg. Om du har problem som relaterar till sjukdomar, krämpor eller skador så är det bra om du har läkarintyg som styrker dessa problem. Äter du mediciner? Har du problem med någon specifik kroppsdel? Erbjud numret till din distriktssköterska eller läkaren du brukar besöka och ge biståndshandläggaren en möjlighet att kontakta dessa för lite djupare information om din problematik.
- Speciella problem? Har du problem med att tala, hör dåligt eller på något annat sätt har något problem som kan försvåra ert möte? Se till att detta tydligt framkommer innan så att man hinner förbereda och vidta åtgärder som underlättar för er att samtala med varandra.
Andra inlägg
- Invisalign – exempel på eleganta lösningar för tandreglering i Stockholm
- Frisörernas kunskap präglar salonger på Kungsholmen
- Hälsokontroller i Stockholm kan förändra din hälsa för alltid
- Då är det bråttom att ringa en tandläkare i Solna
- Företagshälsovård Stockholm - vanliga frågor
- Hur utförs ett tandimplantat i Göteborg?
- Var med på en HLR-utbildning i Stockholm
- Har du antikroppar?
- Vaccin för ett längre liv