Vård av äldre

Tips inför mötet med biståndshandläggaren

Vi tänkte sammanställa några tips inför mötet med biståndshandläggaren. Tips som förhoppningsvis kan ge dig som pensionär en smidigare resa fram till att få den hjälp du behöver för att klara vardagen.

När man ansöker om hemtjänst eller annan kommunal äldreomsorg - exempelvis om att flytta in på ett äldreboende - så är det första steget att man träffar en biståndshandläggare. Denne ska i sin tur titta närmare på vilka behov som finns, hjälper till med ansökan och fattar slutligen ett beslut om vilka insatser som är möjliga att erbjuda och vilken hjälp man som ansökande kan få. Det första mötet är således väldig viktigt och vi tänkte här ge några tips om vad man ska tänka på inför detta möte.

Fler kommuner stramar åt livremmen

Innan dess så ska vi dock - tyvärr - säga att det blivit fler konflikter i samband med ansökningar om hjälp. Vissa av dessa har till och med gått så långt att man tvingats hitta en lösning ända upp i Kammarrätten. Det är naturligtvis långt ifrån en optimal situation och långt ifrån vad tanken är med att ta hand om våra äldre.

Här måste man emellertid se saken även ur en biståndshandläggares perspektiv. Denne har inte obegränsade resurser att strössla ut och i många kommuner - speciellt i dessa tider av åtstramningar - så är det så att man måste vända på varenda krona för att överleva. Det vi kan säga är följande: ju bättre förberedd man är, desto större är chanserna att man får den hjälp man behöver.

Tänk på att förbereda allting inför ditt möte

Med det senare i åtanke så går vi vidare med våra tips kring hur du som äldre ska tänka inför ett möte med din biståndshandläggare. Vi gör det bäst genom att rada upp dem i punktform som ser ut som följer:

20 Sep 2020